Unkari teki samaa sukupuolta olevien parien adoptiot mahdottomiksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Unkarin parlamentin rakennus pääkaupunki Budapestissa

Unkarin parlamentti on hyväksynyt lain, joka mahdollistaa adoption vain vain avioliitossa olevalle miehelle ja naiselle. Yksin elävät ihmiset voivat adoptoida vain poikkeustapauksissa, perheasiain ministerin luvalla.

Samalla parlamentti hyväksyi perustuslakiin lisäyksiä, joilla perhe määritellään miehen, naisen ja lasten muodostamaksi yksiköksi.

Unkarissa samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa, mutta eivät avioitua. Parisuhteen rekisteröiminen mahdollistettiin vuonna 2009. Avoliitot oli tunnustettu sukupuolineutraalisti jo vuonna 1996. Avioliitto määriteltiin Unkarin perustuslaissa vain miehen ja naisen väliseksi vuonna 2012. Tähän asti samaa sukupuolta olevan pariskunnan toinen osapuoli on voinut laittaa vireille adoptioprosessin. Jatkossa vaatimuksen erityisestä luvasta arvellaan torppaavan tällaisen mahdollisuuden.

Lukuisat unkarilaiset ja kansainväliset hlbti- ja ihmisoikeusjärjstöt ovat ilmaisseet huolensa uuden lain vaikutuksista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Unkarissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa on viime vuosina heikennetty usein eri tavoin. Eurooppalaisten hlbti-järjestöjen kattojärjestö ILGA Europe on nostanut Unkarin esiin maana, jossa sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on otettu takapakkia.

Keväällä 2020 parlamentti äänesti tiistaina hyväksytyn lakialoitteen puolesta, jolla säädetään laittomaksi juridisen sukupuolen vahvistaminen. Jatkossa transsukupuoliset henkilöt eivät voi tulla tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa. 

1 kommenttia

On todella valitettavaa Unkarin ja Puolan suunta ihmisoikeusasioissa.

Politiikka muuttuu ja se voi ja toivottavasti muuttuu noissa maissa tulevaisuudessa inhimillisempään suuntaan. Uusia lakeja säädetään ja vanhoja voidaan muuttaa.

Kymmenisen vuotta sitten kävin konferenssissa Budapestissa. Haastattelin silloin myös muutamia paikallisia. Jo silloin ilmassa oli mielestäni kummallista kyräilyä, epäluuloa ja varovaisuutta. Kielteisiä asenteita EU:ta kohtaan ilmeni myöskin. Aivan kuin he eivät olisi olleet halukkaita kuulumaan eurooppalaiseen yhteisöön. Kehitys nykyiseen suuntaan oli ilmeisesti jo alkanut.