Tommi Kinnunen ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi - voittajan valitsee Hannu Lintu

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Ehdokkaat vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi on julkistettu. Palkinto jaetaan 25. marraskuuta.

Yksi ehdokkaista on Tommi Kinnunen, joka on ehdolla jo kolmatta kertaa: hänen esikoisromaaninsa Neljäntienristeys (2014) ja Lopotti (2016) olivat myös ehdolla. Nyt ehdolla oleva Ei kertonut katuvansa (WSOY) sijoittuu Lapin sodan jälkeiseen aikaan. Se kertoo naisista, jotka palaavat Suomeen työskenneltyään Norjassa saksalaisten leivissä. Naisten kotiinpaluu ei ollut helppo, koska heihin suhtauduttiin vihamielisesti.

Anne Vuori-Kemilän romaanissa Mustaa jäätä (Karisto) on seksuaalivähemmistöteema. Tarinan keskushahmot Gulffi ja Elffi eli Raili ja Siiri ovat naispari aikana, jolloin asia koettiin häpeälliseksi.

Muut ehdolla olevat teokset ovat Ann-Luise Bertell: Heiman (Förlaget), Ritva Hellsten: Raija (Aviador), Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus) ja Heikki Kännö: Runoilija (Sammakko).

Kolmehenkinen esiraati valitsi kuusi ehdokasta runsaan 150 kirjan joukosta. Esiraadin jäsenet tänä vuonna olivat ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori, kulttuuritoimittaja Suonna Kononen sekä kustannus- ja musiikkialalla vaikuttanut yrittäjä Maija Kuusi.

Voittajan valitsee Hannu Lintu

Kapellimestari Hannu Lintu valitsee esiraadin valitsemista ehdokkaista voittajan. Lintu toimii Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina kevääseen 2020 asti ja siirtyy sitten Kansallisoopperaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Palkintosumma on valtiovarainministeriön päätöksellä veroton. Palkinto perustettiin vuonna 1984. Aluksi siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.

Vuonna 2019 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Pajtim Statovci romaanillaan Bolla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!