Ensimmäiset samaa sukupuolta olevien sotilashäät Taiwanissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Kaksi samaa sukupuolta olevaa paria osallistui sotilashäihin Taiwanin Taoyuanissa (kuva: Ann Wang / Reuters / Lehtikuva)

Taiwanin armeijassa vietettiin perjantaina samaa sukupuolta olevien sotilashäitä. Joukkohäissä vihityn 188 parin joukossa myös kaksi samaa sukupuolta olevaa paria. 

Asiasta ovat kertoneet esimerkiksi Reuters, AFP, BBC ja Suomessa Helsingin Sanomat.

Maan armeija järjestää vuosittain joukkohäät. Tänä vuonna samaa sukupuolta olevia pareja oli mukana ensimmäistä kertaa. Jo viime vuonna mukaan oli ilmoittautunut kolme paria, mutta tuolloin nämä jäivät pois sosiaalisen paineen tähden.

Taiwan laillisti keväällä 2019 samaa sukupuolta olevien avioliitot ensimmäisenä Aasiassa. Sen jälkeen noin 4 000 samaa sukupuolta olevaa paria on avioitunut.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maan perustuslakituomioistuin määräsi toukokuussa 2017 maan parlamentin säätämään tarvittavat lait samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimiseksi. Aikaa lakien muuttamiseksi tuomioistuin antoi kaksi vuotta. Tuomioistuimen päätöksen mukaan vain miehen ja naisen väliset avioliitot salliva avioliittolaki loukkaa perustuslaissa mainittuja vapautta avioitua ja ihmisten yhdenvertaisuutta. Parlamentti hyväksyi päätöksen 17.5.2019. 

Samaa sukupuolta olevat parit ovat yhä joissain asioissa heikommassa asemassa kuin eri sukupuolta olevat parit. Samaa sukupuolta oleville pareille on sallittua vain perheen sisäinen adoptio. Lisäksi samaa sukupuolta oleva ulkomaisen kumppanin kanssa vihkimys on mahdollinen vain, mikäli myös tämän kotimaassa samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat sallittuja.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!