Tommi Kinnuselle myönnettiin Minna Canth -palkinto

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Kirjailija Tommi Kinnunen (kuva: Markku Ulander / Lehtikuva)

Vuoden 2020 Minna Canth -palkinto myönnettiin lauantaina kirjailija ja opettaja Tommi Kinnuselle Helsingin kirjamessuilla. 

- Tommi Kinnunen on Minna Canthin tavoin taitava kirjailija ja monipuolinen kirjoittaja. Hänen tähänastista tuotantoaan leimaa rikkaan kielen lisäksi äänen antaminen vaiennettujen kertomuksille. Kolumneissaan hän käsittelee usein koulun arkea, jonka hän äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana hyvin tuntee. Hän tekee havaintoja tarkasti ja tuo esiin ratkaisuehdotuksia opettajien työn haasteisiin. Kinnunen on aktiivinen keskustelija myös sosiaalisessa mediassa. Vaikka Kinnusen romaanit kertovat Suomesta ja liittyvät Suomen historiaan, niiden henkilöhahmot puhuttelevat lukijoita kansallisuusrajoista välittämättä. Teoksia on tähän mennessä käännetty yli 20 kielelle. Tommi Kinnusen tähänastinen kirjallinen tuotanto antaa odottaa vielä lisää merkittäviä kaunokirjallisia teoksia ja teräviä, ajatuksia herättäviä kolumneja, perustelee palkintoraati valintaa.

Suomen Messusäätiön rahoittama palkinto myönnettiin järjestyksessään neljättä kertaa. Se on arvoltaan 5 000 euroa. Aiemmin palkinto on myönnetty Irja Askolalle (1027), Kaarina Hazardille (2018) ja Maryan Abdulkarimille (2019). Se myönnetään "yhteiskuntamme ravistelijalle". 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Minna Canth -palkinnon palkintoraatiin kuuluu edustajia eri järjestöistä: Mannerheimin Lastensuojeluliitosta, Minna Canthin seurasta, Suomen Journalistiliitosta, Suomen Kirjailijaliitosta, MIELI Suomen Mielenterveys ry:stä, Äidinkielen opettajain liitosta ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:stä (SUNKLO).

Minna Canthin seura on kulttuurista kiinnostuneiden, yhteiskunnallisten vaikuttajien ja luovien henkilöiden yhdistys. Seura perustettiin Helsingissä vuonna 1946. Se vaalii Minna Canthin (1844-1897) perintöä tuomalla esiin hänen työtään kirjallisella kentällä sekä yhteiskuntaelämän eri alueilla.

Tommi Kinnunen

Kuusamosta syntyjnään oleva ja sittemmin Turkuun asettunut Tommi Kinnunen (1973) on taustaltaan opettaja. Hänen romaanejaan ovat Neljäntienristeys (2014), Lopotti (2016), Pintti (2018) ja Ei kertonut katuvansa (2020). Näiden lisäksi hän on esimerkiksi kirjoittanut novelleja, radiokuunnelman, näytelmä- ja kabareetekstejä ja ollut tekemässä äidinkielen oppimateriaalia. Kinnunen on aiemmin palkittu Bonnierin vuoden kirja -palkinnolla (2014, Neljäntienristeys), Kiitos kirjasta -mitalilla (2015), Nuori Aleksis -palkinnolla (2015) ja Botnia-palkinnolla (2019).

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!