Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg kuoli

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Ruth Bader Ginsburg (kuva: J. Scott Applewhite / AP / Lehtikuva)

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg on kuollut 87-vuotiaana haimasyöpään. 

Kirjainlyhenteellä RGB tunnettu Ginsburg nimitettiin tehtävään vuonna 1993. Hän kuului oikeusistuimen liberaaleihin, ja hän on puolustanut esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Hän on myös toiminut muidenkin vähemmistöihin kuuluvien sekä sukupuolten tasa-arvon parantamisen puolesta. Ginsburg oli historian toinen tehtävään nimitetty nainen.

Ginsburgin terveydentilaa oli seurattu huolestuneena useamman vuoden ajan.

Mikäli presidentti Donald Trump ehtii nimittämään uuden tuomarin vielä virkakautensa lopulla, on se hänen kolmas nimityksensä. Trumpin hallinnon odotetaan nimittävän elinikäiseen virkaan konservatiivista ajattelua edustavan henkilön. Republikaaneilla on Senaatissa enemmistö, joten Trumpin ehdokkaan myös odotetaan saavan hyväksynnän senaatilta.

Jo aiemmin liberaalien ja konservatiivien voimatasapaino on oikeusistuimessa ollut konservatiivien hyväksi 5-4, ja mikäli Trump saa nimityksensä läpi, tulee tasapainoksi 6-3. Yhdysvaltain lainsäädäntö perustuu pitkälti oikeusistuinten tekemiin ennakkopäätöksiin, ja yhdeksänjäseninen korkein oikeus on prosessissa ylin elin, sen tulkitessa osavaltioiden lainsäädäntöä suhteessa liittovaltion perustuslakiin. Korkeimman oikeuden voimasuhteiden muutoksen arvioidaan antavan lisää tilaa konservatiiviselle ajattelulle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Korkein oikeus on käsitellyt usein erilaisia vähemmistöjä koskettavia yhdenvertaisuuten ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä. Yhdysvalloissa on käynnissä myös keskusteluja aborttilaeista. Kesällä 2020 korkein oikeus päätti, että hlbti-vähemmistöön kuulumiseen perustuva työsyrjintä on laitonta, jonka myötä liittovaltioon syntyi maanlaajuinen syrjintäsuoja. Kesäkuussa 2015 tehdyn päätöksen myötä avioliitto avattiin samaa sukupuolta oleville pareille.

Korkeimman oikeuden nimitysprosessi kestää normaalisti ainakin kahden kuukauden verran. Ginsburg oli toivonut ennen kuolemaansa, että hänen seuraajansa valittaisiin vasta vaalien jälkeen, uuden presidentin aloitettua tehtävässään. Trump puolestaan on vallassa ainakin tammikuulle 2021. Uusi senaatti puolestaan aloittaa vuodenvaihteen jälkeen. Senaatti aikoo kuitenkin huolehtia uuden tuomarin valinnasta vielä kuluvan vuoden puolella.

5 kommenttia

Taaspa näkyi, miten ristiriitaista porukkaa kristillis-konservatiivi-republikaanit ovat.
Nimittin kun Obama oli viimeisenä presidentti-virkavuotenaan nimittämässä uutta Korkeimman oikeuden tuomaria, niin kristilis-konservatiivi-republikaanit uikuttivat ettei viimeisenä presidentin virkavuonna pidä nimittää Korkeimman oikeuden tuomaria ...

Mutta nut on kristillis-konservatiivi-republikaaneilla täysin ristiriitiane kiire nimittää ihan Trumpin presidenttikauden viime hetkillä Korkeimman oikeuden tuomari.
Kiire osoittaa vain sen, että edes republikaanit eivät usko Trumpin toisen virkakauden toteutuvan eikä republikaanienemmistön säilymiseen senaatissa.