Oscar-ehdokkailta vaaditaan vastedes moninaisuuden huomioimista

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 2

Vuoden 2024 Oscar-gaalasta lukien parhaan elokuvan kategoriaan kelpuutetaan ainoastaan elokuvia, joissa sekä tarina että tekijöinä olevien henkilöiden valinnassa otetaan huomioon monimuotoisuus.

Oscar-palkinnot jakava Yhdysvaltain elokuva-akatemia on uudistanut vaatimukset, joiden täyttämistä edellytetään parhaan elokuvan kategoriaan kilpailemaan valittavilta elokuvilta. Tulevaisuudessa etnisten vähemmistöjen, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja naisten läsnäolo niin juonen kuin tuotantotiimin kokoonpanonkin osalta on vaatimuksena.

Elokuvan valtavirtaa on pitkään kritisoitu siitä, että naiset ja monet vähemmistöt jäävät keskimääräistä useammin tarinoissa sivuosaan ja ovat työntekijöinä heikommin palkattuja. Lisäksi esimerkiksi sukupuolivähemmistöihin kuuluvia hahmoja näyttelemään valitaan voittopuolisesti vähemmistöön kuulumattomia henkilöitä.

Oscar-palkinnot

Oscar-palkinnot (englanniksi Academy Awards) ovat Yhdysvaltain elokuva-akatemian (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) vuosittain jakamia palkintoja, joita jaetaan eri kategorioissa vuoden parhaille elokuville ja näiden tekijöille. Palkintojen saajat äänestetään akatemian jäsenten kesken. Elokuva-akatemia perustettiin 1927 ja ensimmäiset palkinnot jaettiin toukokuussa 1929. Elokuva-alalla Oscareita pidetään arvostetuimpina tunnustuksina. Oscar-gaala näytetään suorana televisiosta USA:n lisäksi monissa maissa.
 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Käsittääkseni ei ole tehty sääntöä, että elokuvassa pitää näkyä tietty prosentti vähemmistöjä, vaan on valintatilanne, jossa joko elokuvan näkyvässä osassa tai sen tuotantotiimissä pitää olla tietty määrä vähemmistöjä. Olisihan se nyt absurdia, jos jokaisessa elokuvassa alkaisi näkyä randomisti vähemmistöjen edustajia vain sen takia, että tuotantoyhtiö hamuaa Oscar-ehdokkuutta.
Vähemmistöjen ohella myös naisten läsnäoloa halutaan nostaa. En usko, että kyse on "randomisti" kaikkea kaikkialla -tyyppisestä setistä, mutta arvelen kuitenkin, että vaatimus on aika tavalla kaiken läpäisevä. Tällaiset rajat tietysti ovat aina "veteen piirrettyjä viivoja".