Unkarin valtamediassa rajuja hyökkäyksiä hlbtiq-ihmisiä vastaan

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
Budapest: Tonava ja Ketjusilta

Budapestin pride-viikko päättyi juuri. Kulkuetta ei ollut koronatilanteen vuoksi. Maan hallituksen ohjailema valtalehdistö on viime päivinä kirjoitellut poikkeuksellisen paljon hlbtiq-väestöä halventavia artikkeleita.

Mustamaalauksen aloitti pääministeri Orbán puhuessaan
upouuden Trianonin rauhansopimuksen muistomerkin paljastustilaisuudessa kansallispäivänä 20. elokuuta 2020. Trianon-palatsissa Versaillesissa Ranskassa solmittiin rauhansopimus vuonna 1920 ja siinä rauhassa Unkari menetti suuren osan maa-alueistaan. Juhlapuheessaan Orban eli kuitenkin tässä päivässä ja moitti länsimaita siitä, että ne ovat luopuneet siitä onnesta, jonka perhe ja jälkeläiset synnyttävät. Länsimaissa tilalle on otettu sateenkaariasiat, maahanmuutto ja täysin vapaa yhteiskunta. Orbán kehotti keskieurooppalaisia "veljesmaita" toimimaan yhdessä länttä vastaan.

Samana päivänä hallituksen puolustajaksi muuttunut Magyar Nemzet -lehti ("Unkarin kansa") julkaisi kirjoituksen, jonka mukaan hlbtiq-joukot yrittävät manipuloida lääketieteellisiä ammattikuntia. Joku homovastainen perhelääkäri kertoo artikkelissa, miten hlbtiq-joukoilla on oma lääkäriryhmä, joka tekee homolobbausta Unkarin lääkäreiden keskuudessa. Hän oli mennyt pride-tilaisuuteen, jossa puhuttiin homofobiasta ja olisi halunnut esittää oman, eriävän mielipiteen. Järjestäjät kutsuivat poliisin paikalle. Jutun otsikossa väitetään, että hlbtiq-joukot yrittävät lahjoa lääkäriyhteisöä. Magyar Nemzet -lehti oli joitakin vuosia hyvin liberaali ja kirjoitti pride-kulkueista, mutta viime vuonna sen osti Orbanin talousmieskaveri, ja lehden linja ja toimituskunta vaihtui Orbanille myötämieliseksi ja homoille vihamieliseksi.

Aikaisemmin vireä, liberaalina tunnettu nettilehti Origo siirtyi myös joitakin vuosia sitten hallituksen suosikkipiiriin. Aikaisemmin sen toimittajat raportoivat Budapestin Pridestä marssimalla mukana. Nyt se julkaisi jutun, jonka mukaan hlbtiq-joukot yrittävät levittää gender-ideologiaa kouluihin ja lastentarhoihin. Gender-ideologialla lehti tarkoittaa sukupuolten hävittämistä; ei olisi erikseen tyttöjä ja poikia. Parlamentti on jo kieltänyt ns. kolmannen sukupuolen. On oltava biologian mukaan poika tai tyttö. Kouluissa ei enää voi olla satuja kahdesta prinsessasta tai kahdesta prinssistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime lauantaina 22.8.2020 järjestettiin heteropride. Hallituksen media mainosti tilaisuutta, mutta Youtuben mukaan paikalla on korkeintaan parikymmentä ihmistä. Puheissa syytettiin liberaaleja siitä, että ne haluavat hyökätä perhettä, kristinuskoa ja kotia vastaan.

Youtubessa hetero pride -kuvia

Budapestin Priden kulkueissa edellisinä vuosina on ollut tuhansia osanottajia.

Median ja pääministerin rajut hyökkäykset hlbtiq-ihmisiä vastaan saattavat johtua siitä, että Budapestin kaupungin johto siirtyi paikallisvaaleissa oppositiolle. Kaupungintalolla on tänä vuonna järjestetty pride-liputus, tosin lippu on yritetty varastaa.

Budapestin Hír tv:ssä on saanut äänensä kuuluviin isänmaallinen pappi, Zoltán Osztie. Hänet tunnetaan innostuksesta 1930-lukuun. Sen ajan virtauksiin kuuluu fasismi, juutalaisvihamielisyys, inho liberalismia kohtaan ja homoinho. Homoja hän kutsuu julkisesti "hinteiksi".

Budapestissa viime viikolla lähes 40 maan suurlähetystöt liputtivat sateenkaarilipuin. Entinen itäblokki ei liputtanut: Puola, Slovakia, Tsekki, Unkari, Romania, Bulgaria, Serbia, Kroatia ja Slovenia. Unkarin hallitusta lähellä olevassa mediassa paheksuttiin, että sateenkaarilippu pannaan Unkarin kansallisen lipun viereen.


Orbán ja Fidesz-puolue tulivat valtaan vuonna 2010. Vuosina 2012 ja 2013 uusittiin perustuslaki ja siinä kiellettiin samaa sukupuolta olevien avioliitot. Sateenkaariperheitä ei tunnustettu perheiksi. Vuonna 2017 Unkarissa järjestettiin maailman perhekongressi ja sen avasi Orban. Kongressi tunnetaan vahvasta homovastaisuudestaan. Vuonna 2018 yliopistoja kiellettiin järjestämästä ns. gender (sukupuoli)-opetusta. Toukokuun 29. päivänä 2020 allekirjoitettin laki, joka kieltää transihmisten olemassaolon. Vain syntymäsukupuoli hyväksytään Unkarissa. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!