Turkin hallinto kiristää entisestään otetta tiedonvälityksestä - myös hlbti-aihepiirin sensuuri lisääntymässä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Turkissa on hyväksytty lakimuutos, joka antaa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto saa laajemmat mahdollisuudet valvoa ja sensuroida internet-palveluiden sisältöjä sekä sosiaalisen median käyttöä.

Hallinto vei muutokset parlamentissa läpi jo nopeasti. Oppositio sai tiedon lakihankkeesta vain noin viikkoa ennen sen parlamenttikäsittelyä.

Muutos helpottaa palvelujen käyttäjien anonymiteetin murtamista, sillä palvelujen turkkilaisten käyttäjien tiedot on pidettävä Turkissa. Palvelut joutuivat lisäksi maksamaan erilaisia maksuja.  

Sosiaalisen median ja suoratoistopalvelujen on palkattava Turkkiin vähintän yksi valtuutettu edustaja, jonka tehtävänä olisi kuunnella viranomaisten vaatimuksia ja valvoa, että edustamansa toimija noudattaa niitä. 

Järjestelystä kieltäytyviä Turkissa toimivia kansainvälisiä palveluita uhkaavat suuret sakot, turkkilaisten yritysten mainontakiellot ja myös rajoitukset niiden nettiliikenteeseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jo aiemmin Turkin valtakoneisto on vaikuttanut esimerkiksi suoratoistopalveluiden tarjontaan turkkilaisyleisölle. Viranomaiset ovat kohdistaneet huomiota erityisesti seksuaalivähemmistöjen näkymiseen.

Mukautuva Netflix

Esimerkiksi Netflix on taipunut turkkilaisten viranomaisten painostukseen.

Netflix perui heinäuussa uuden turkkilaissarjan kuvaukset ja uutistietojen mukaan syynä oli viranomaisten vaatimus homoseksuaalin henkilöhahmon poistamisesta kuvausluvan ehtona.

Joidenkin tietojen mukaan Netflixin nuorisosarjassa Ask101 puolestaan Osman-niminen oppilaan homoseksuaalisuus olisi viranomaisten vaatimuksesta häivytetty.

Netflixistä on aiemmin myönnetty, että ne sitoutuvat toimimaan kussakin maassa niiden hallinnon asettamissa rajoissa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ahtaalla

Turkissa on jo useana vuonna kielletty esimerkiksi pride-tapahtumat.

Esillä on ollut myös Turkin irtautumissuunnitelmat Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lähisuhdeväkivaltaa sekä syrjintää torjuvasta sopimuksesta. Erityisesti hallinnossa olevien islamilaiskonservatiivien mielestä sopimus on uhkaksi "turkkilaiselle perherakenteelle" ja islamilaisille arvoille. Yhtenä syynä on myös mainittu sopimuksessa mainitut seksuaalivähemmistöt.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!