Homoilla pelottelua Puolan presidentinvaalin toisen kierroksen alla - konservatiiviehdokas haluaa adoptiokiellon perustuslakiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Puolalaiset valitsevat 12. heinäkuuta presidentinlinnan isännän.

Puolassa valitaan maalle presidenttiä. Vaalien ensimmäinen kierros järjestettiin kesäkuun lopussa. Vaalit oli tarkoitus pitää jo toukokuussa, mutta koronaviruspandemian vuoksi vaalit järjestettiin lopulta kesäkuussa. 

Toista kautta tavoitteleva istuva presidentti Andrzej Duda sai hieman vajaan 44 prosentin kannatuksen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Koska kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta ääneistä, on luvassa toinen kierros. Dudaa vastassa on Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski, jonka äänisaalis oli runsas 30 prosenttia.

Presidentinvaalin toinen kierros on 12. heinäkuuta.

Siinä missä Euroopan unioniin kriittisesti suhtautuva Duda tukee valtaapitävää populistista, kansallismielistä ja arvokonservatiivista PiS -puoluetta (Laki ja Oikeus), on Kansalaisfoorumia edustava EU-myönteinen Trzaskowski suhtautunut avoimesti esimerkiksi samaa sukupuolta olevien oikeuteen rekisteröidä parisuhteensa.

Vaaleja pidetään suoranaisena vedenjakajana Puolan poliittiselle suunnalle. Mikäli Duda voittaa vaalit, pysyisi PiS:n asema parlamentissa vahvana, sillä presidentillä on veto-oikeus lakeihin. Trzaskowski todennäköisesti tarvittaessa kyseenalaistaisi päätöksiä ja pakottaisi PiS:n kuuntelemaan muitakin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vielä keväällä näytti, että Duda voittaisi vaalit ensimmäisellä kierroksella, mutta kevään mittaan hänen kannatuksesta suli suuri osa. PiS yritti vimmaisesti saada vaalit läpiviedyksi alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Trzaskowskin menestymistä pidetään mahdollisena, jos liberaalimmin ajattelevat äänestäjät ovat toisella kierroksella aktiivisia.

Vaalikampanjointi on ollut hankalaa koronaviruspandemiaan liittyvien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Istuva presidentti Duda sai kuitenkin ensimmäisen kierroksen alla media-aikaa paljon maan valtioliisissa tiedotusvälineissä, toisin kuin muut ehdokkaat.

Duda pyrkii kampanjoinnissaan käyttämään hyväksi Puolan konservatiivisia asenteita hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Hän esimerkiksi vertasi "hlbti-ideologiaa" kommunismiin. Nyt vaalien toisen kierroksen alla hän vaati lauantaina maan perustuslakiin muutosta, jolla erityisesti kiellettäisiin samaa sukupuolta olevia pareja adoptoimasta lapsia. Hän aikoo heti maanantaina esittää perustuslakimuutosta.

Myös Trzaskowski sanoi lauantaina vastustavansa sitä, että homoparit voisivat adoptoida lapsia. Hän arvioi sen olevan useimpien puolueiden näkemyksen - ja totesi olevansa samaa mieltä istuvan presidentin kanssa. Trzaskowski on kuitenkin pormestarina osallistunut Varsovan prideen. Hän myös piti tapahtumassa puheen.

Katolisessa Puolassa arvokonservatiiviset asenteet ovat vahvasti näkyvillä ja hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asema EU-maiden häntäpäätä. Vuonna 2019 tehdyn selvityksen mukaan yhdeksän prosenttia kansalaisista sallisi samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden adoptoida lapsia ja 29 prosenttia sallisi avioliitto-oikeuden samaa sukupuolta oleville pareille. Puolassa samaa sukupuolta olevia pareja ei juridisesti tunnusteta mitenkään.
 

1 kommenttia

Konservatiivisen Laki ja oikeus (PiS) -puolueen tukema Duda on voittanut vaalin runsaan 51 prosentin kannatuksella. Arvomaailmaltaan liberaalimpi Trzaskowski sai äänistä lähes 49 prosenttia. Puola on hyvin jakautunut poliittisesti.