Helsingissä vietetty peruuntunutta pridea pienimuotoisesti - kansallismuseolta varastettiin perjantaina pride-lippu

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1

Ilman koronapandemiaa lauantaina 27. kesäkuuta Helsingissä olisi järjestetty pride-kulkue ja puistojuhla. Suuria tapahtumia ei kuitenkaan voi toistaiseksi Suomessa järjestää, kuten ei muuallakaan maailmassa.

Sen sijaan verkossa vietetään kansainvälistä Global Pride -tapahtumaa ja monet pienemmät ryhmittymät ovat järjestäneet omia pienimuotoisia tapahtumia, esimerkiksi puistopiknikkejä. Helsingin Kaivopuistossa Tähtitornilla kokoontui MSC Finland parinkymmenen hengen voimin. Myös baarejakin aiemmin vallannut ryhmä oli omalla valtauksellaan viettämässä pride-piknikkiä Kaivopuitossa.

(kuva: vaeltaja2006)
(kuva: vaeltaja2006)

Pride-lippu varastettiin kansallismuseolta

Kansallismuseon edestä vietiin perjantaina satenkaarilippu, kertoo Iltalehti. Museo teki asiasta ilmoituksen poliisille perjantaina kello 18 aikoihin. Kansallismuseo on jo useamapana vuonna liputtanut sateenkaarilipulla Helsingin pride-viikolla.

Sosiaalisessa mediassa kiertää video, jossa kaksi miestä varastaa lipun ja polttaa sen myöhemmässä vaiheessa. Videon jakanut kuvaa tekoa "Helsingin katukuvan puhdistamiseksi". Joidenkin arvioiden mukaan tekojen taustalla on uusnatsiryhmiä. Poliisin mukaan lipun viemisessä on kyse näpistyksestä tai varkaudesta ja lipun polttamisessa vahingonteosta. Iltalehden mukaan poliisi ei videota näkemättä kommentoi, onko kyse viharikoksesta.

Kansallismuseo liputti sateenkaarilipulla kesäkuussa 2019

Sosiaaliessa mediassa tapaus on saanut huomiota. Tekijöitä on muistutettu siitä, että lippuja saa aina uusia, eikä lipun viemisellä ole vaikutusta yhdenvertaisuuden edistymiseen: teko vain alleviivaa yhdenvertaisuuden edistämisen tarpeellisuutta.

Kansallismuseo toimii syyskuussa Helsinki Priden päätapahtumapaikkana. Myös kesällä 2019 museo oli pride-viikon ajan Pride House. 

Helsinki Pride syyskuussa

Helsinki Pride 2020 järjestetään näillä näkymin 7.-13.9. ja kulkuepäivä on lauantai 12. syyskuuta. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Näköjään "kansallismielipuoliset" olivat taas Venäjä-mielisiä, rähmällään putinismiin ja epä-äidinmaallisia.

Ei tosin mikään yllätys heiltä, taaskaan.

Eikä yllätä sekään että sebastiantynkkysläisiltä "kissa vei kielen" taas, kun radikalisoituneen äärikristillisen natsismin kannattajat tekivät lippu-terrori-iskunsa biseksuaalisuuttakin vastaan.