Little Richard on kuollut

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 2
Little Richard (kuva: Yui Mok / PA Photos / Lehtikuva)

Rock and roll -vaikuttaja Little Richard (oik. Richard Penniman) kuoli lauantaina 87-vuotiaana.

Lisänimellä "rock'n'rollin arkkitehti" kutsutun Pennimanin levytysura alkoi 1950-luvun alussa ja hänen suosionsa alkutaipaleelle kuuluvat esimerkiksi kappaleet Tutti Frutti, Good Golly Miss Molly ja Long Tall Sally.

Vuosikymmenen loppupuolella hän koki uskonnollisen herätyksen ja alkoi pappisopinnot. Hän oli aikonut jatkaa musiikintekoa gospel-musiikkia tekemällä. Hän palasi palasi rock’n’roll-lavoille vuonna 1962 ja sai suosiota erityisesti Euroopassa. Vuonna 1977 hän jälleen lopetti rock'n'roll -esiintymiset, lähti saarnakiertueille ja levytti gospel-musiikkia.

Vuonna 1984 Penniman palasi maallisen viihteen pariin ja 1989 hän lähti taas kiertueelle. Vuonna 1990 hän sai tähden Walk of Famelle ja lukuisia muitakin tunnustuksia. Iän tuomasta terveyden heikkenemisestä huolimatta hän jatkoi esiintymisiä 2010-luvulle asti.

Pennimanin lyhyt avioliitto Ernestine Campbelin kanssa 1950- ja 1960-luvun taitteessa kariutui, osaltaan Pennimanin seksuaalisen suuntautuneisuuden vuoksi. Pennimanilla oli yksi adoptoitu poika, Danny Jones.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Etenkin uskonnollisempina kausinaan hän koki edustamansa maallisen musiikkikulttuurin edustavan syntiä. Pennimanilla oli uransa aikana ongelmia myös päihteiden kanssa, joista hän pääsi eroon 1977.

Kipuilua seksuaalisuutensa kanssa

Fundamentalistikristittynäkin tunnetulla Pennimanilla oli vaikeuksia hyväksyä seksuaalinen suuntautuneisuutensa. Penniman kertoi leikkineensä lapsuudessaan pääasiassa tyttöjen kanssa, ja isänsä rankaisseen häntä julmasti äidin vaatteiden ja meikkien lainaamisesta.

Toisella uskonnollisella kaudellaan Penniman kertoi parantuneensa homoseksuaalisuudesta. Hän totesi tuolloin kirjassaan homoseksuaalisuuden olevan luonnotonta ja tarttuvaa. Vuonna 1994 Penniman taas totesi olevansa yhä ja olleensa aina homoseksuaali. Jälleen vuonna 2017 penniman kutsui kristillisen median haastattelussa homoseksuaalisuutta ja transsukupuolisuutta luonnottomuuksiksi, jotka ovat Jumalan tahdon vastaista.

2 kommenttia

"Seksuaalisuutensa kanssa kipuilevat" ovat tavallinen ilmiö homomiesten ympyröissä, biseksuaalisista miehistä nyt puhumattakaan. Miehet ovat välillä itsemurhaisesti ahdistuneita, harrastavat henkistä itseruoskintaa seksuaalisten tunteidensa takia, ja harrastavat jopa riskialtista seksiä itsevahingoittamismielessä. Välillä kuitenkin kyselevät, että miten löytäisi hyvän miehen kumppaniksi, ja onkohan sellainen edes mahdollista. Sitten ahdistus ja itsesyytökset vyöryvät taas päälle ja he käyvät räyhäämässä jossain foorumilla, että kaikki homomiehet ovat huoria, joten ei ole mitään toivoa löytää kumppania. Toisaalta on siis valtava rakkauden ja läheisyyden kaipuu ja toisaalta ahdistunut mieli pyrkii myrkyttämään kaiken niin, ettei niitä vahingossakaan löytyisi. Tätä voi sitten jatkua vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, ellei jotain aivan ihmeellistä tapahdu, niin että sitä seuratessa ahdistuu lopulta itsekin.
Yleensä tämä kipuilu liittyy uskonnolliseen maailmankatsomukseen - tai johonkin muuhun, mikä etenkin nuorena on aiheuttanut itsesyrjintää.