Janne Puhakka sai jääkiekkojournalistien Kauden kiekkoteko -palkinnon

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
Espoo Bluesin Janne Puhakka Liigassa kaudella 2015-16 (kuva: Tomi Natri / Lehtikuva)

Jääkiekkojournalistit palkitsivat entisen liigakiekkoilijan Janne Puhakan Kauden kiekkoteko -palkinnolla.

Palkinnosta kerrotaan jääkiekon SM-liigan verkkosivuilla.

Janne Puhakka on ensimmäinen ammattilaistasolla pelannut suomalainen jääkiekkoilija, joka on kertonut julkisesti homoseksuaalisuudestaan. Puhakka kertoi tarinansa Helsingin Sanomien haastattelussa lokakuussa 2019.

Palkinto on jaettu vuodesta 2008 lähtien. Sen tunnuslause kuuluu: "Jääkiekko tarvitsee esikuvia - myös kaukalon ulkopuolella."

- Joskus vuosien päästä tulevaisuudessa saattaa näyttää hassulta, että jääkiekkoilijan julkinen tunnustus seksuaalisesta suuntautumisestaan on ollut palkinnon arvoinen teko. Sille on kuitenkin ollut syynsä, miksi Suomessa ei ole tällaista ulostuloa aiemmin tällä tasolla kuultu. Kuten Janne Puhakka on itsekin kertonut, vähemmistöön kuuluvan voi olla vaikea olla oma itsensä jääkiekkojoukkueen sisällä. Yksilö voi kokea pelkoa siitä, miten yleisö tai joukkuetoverit suhtautuvat perinteisistä normeista poikkeamiseen, Jääkiekkojournalistien puheenjohtaja Mikael Hoikkala sanoo.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Puhakka mursi hiljaisuuden muurin ja pani itsensä peliin esikuvana, jotta erilaisuuden taakka kevenisi kaikilla, joita se painaa. Tunnustuksen jälkimainingeissa jääkiekkoyhteisö on osoittanut laajalti tukea hänen esimerkillisyydelleen. Se on rohkaiseva merkki kaikille, ettei aiemmin vaiettuna pidettyjen aiheiden esille nostamista tarvitse pelätä ja että jääkiekko todella kuuluu kaikille.

Samalla palkittiin Kauden kiekkotoimittaja. Jääkiekkojournalistien myöntämän Jouko Autero -palkinnon saa Iltalehden toimittaja Sasha Huttunen. Perusteluissa nostettiin esiin tämän monipuolinen osaaminen, "skuupit" ja pitkät henkilöhaastattelut. Aiemmin urallaan Huttunen on myös nostanut lukuisia kertoja urheilun hlbti-yhdenvertaisuuskysymyksiä esiin. Huttunen on historian 40:s palkinnon saaja. Jouko Autero -palkinto on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1978. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!