Bermudalla yritetään kieltää samaa sukupuolta olevien avioliitot kolmatta kertaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Bermudan hallitus yrittää kieltää samaa sukupuolta olevien avioliitot kolmatta kertaa. 

Asiasta kirjoittaa esimerkiksi PinkNews.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot tulivat laillisiksi Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluvalla itsehallinnollisella Bermudalla toukokuussa 2017, mutta sen jälkeen asiaa koskevaa lainsäädäntöä on palloteltu edestakaisin.

Vuoden 2017 vaalien jälkeen Bermudalla säädettiin parisuhdelaki, joka muutti samaa sukupuolta olevien avioliitot rekisteröidyiksi parisuhteiksi. Laki astui voimaan kesäkuussa 2018. Tämän myötä Bermudasta tuli maailman ensimmäinen maa, jossa samaa sukupuolta olevien avioliitot kiellettiin sen jälkeen kun niitä jo oli säädetyn lain mukaan ehditty solmia.

Pian korkein oikeus kuitenkin kumosi lainkohdan, jolla kielletään samaa sukupuolta olevien avioituminen. Hallitus valitti päätöksestä, mutta vetoomustuomioistuin pysytti päätöksen voimassa. Samaa sukupuolta olevien avioliitot sallittiin jälleen marraskuussa 2018.

Bermudan hallitus on vienyt asian Ison-Britannian valtaneuvoston (Privy Council) käsiteltäväksi, ja sen on määrä ottaa asian käsittelyyn 7. joulukuuta 2020. Päätöstä odotetaan vuodan 2021 alussa. Mikäli valtaneuvosto ottaa asiassa eri kannan kuin Bermudan hallitus, päättyy asian pallottelu ja samaa sukupuolta olevien avioliitot voimaan.

Englannissa ja Walesissa samaa sukupuolta olevien avioliitot tulivat voimaan 2013 ja Skotlannissa 2014 ja Pohjois-Irlannissakin vuonna 2020. Merentakaisilla alueilla emämaassa tehdyt päätökset eivät tule automaattisesti voimaan.

2 kommenttia

Odottelen tässä malttamattomana aasinsiltaa kristinuskoon ja Pietariin, joka kielsi mestarinsa kolme kertaa ja itkuhan siitä tuli.
Kiva kuulla, että on noinkin tiukassa lain kumoaminen. Ihan niin kuin meilläkin näitten aitolaisten kanssa. Pitäisikö jossain vaiheessa luovuttaa ja hyväksyä, että sosiaaliset asenteet ovat muuttuneet pysyvästi?

Ei sillä, etteikö homojen ja lesbojen oikeuksien puolustaminen olisi enää relevanttia. Elämme hulluja aikoja, ja vähemmistöjen oikeudet ovat aina olleet hauras ja jatkuvaa puolustamista vaativa asia.