Kroatialaiskaupungin karnevaalissa poltettiin miesparia kuvaavat nukkehahmot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kroatialaiskaupungin karnevaalikulkueen päätösnumerona poltettiin sunnuntaina miesparia esittävät nukkehahmot. Suutelevilla hahmoilla oli sateenkaaren väreissä oleva kaulaliina ja nämä pitivät sylissään vastasyntynyttä lasta kuvaavaa nukkea.

Tapausta seurasi useampi sata ihmistä, suuri osa lapsia.

Miesparin sylissä olleen lapsinuken kasvot oli peitetty sosialidemokraattisen puolueen kansanedustajan Nenad Stazićin kasvoilla. Stazić vaati hiljattain samaa sukupuolta oleville pareille oikeutta toimia kasvattivanhempina.

Järjestäjät perustelivat toimintaansa Slobodna Dalmacija -lehdessä kertomalla, että yhteisö on konservatiivinen ja perinteitä seuraava.

Kroatian presidentti Zoran Milanović tuomitsi tapauksen vihan ja väkivallan lietsontana.

- Samaa sukupuolta olevan parin lapsineen symbolinen polttaminen Imotskissa on epäinhimillistä, vastenmielistä ja mahdotonta hyväksyä osana karnevaalia, totesi presidentti Facebookissa julkaistussa kommentissa.

- Muiden vihaaminen, suvaitsemattomuus ja epäinhimillisyys eivät ole eikä niistä koskaan tule osa kroatialaista perinnettä.

Presidentti nosti myös esiin sen, että nukkehahmojen polttamista todisti lukuisa joukko lapsia.

Paikallisesta sateenkaariperhejärjestöstä tuotiin huoli siitä, millaisen viestin tapaus antaa lapsille, etenkin niille, jotka kasvavat samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä.

- Homoparin polttaminen, ja varsinkin lapsen, kehottaa viharyhmiä suoraan näitä ryhmiä vastaan, jotka muutenkin ovat syrjinnän kohteena. Tällainen toiminta on vihaan, syrjintään ja väkivaltaan yllyttämistä, ja se levittää vihamielisyyttä sekä sateenkaariperheitä että sijaishuoltojärjestelmää kohtaan.

Sosialidemokraattisen puolueen kansanedustaja Arsen Bauk kertoi aikovansa tehdä rikosilmoituksen tapahtuman järjestäjistä.

Eteläisessä Kroatiassa Dalmatian alueen sisämaassa lähellä Bosnia ja Herzegovinan rajaa sijaitseva Imotski on noin 5 000 asukkaan kaupunki.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!