Tom of Finland esillä Tallinnan Fotografiskassa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Touko Laaksosen (1920-1991) syntymästä on kulunut sata vuotta 8. toukokuuta. 

Perjantaina 21.2. avautunut Tom of Finland - The Darkroom -näyttely on esillä Tallinnan Fotografiskassa 19.4. asti. Sen jälkeen se siirtyy New Yorkin Fotografiskaan, jossa avajaisia vietetään Touko Laaksosen syntymäpäivänä. Heinäkuun lopulla Tukholman priden aikaan näyttely avautuu Tukholmassa.

Näyttelyssä on esillä paitsi Laaksosen piirroksia myös valokuvia. Kuvapareina on Laaksosen ottamia valokuvia, joita hän käytti lähteenä piirrostöilleen. Kaikkiaan valokuvia näyttelyssä on esillä 130. Kuvissa malleina esiintyvät ovat Laaksosen ystäviä, kumppaneita ja muita tämän kohtaamia miehiä.

Ylen perjantaina julkaisemassa näyttelystä kertovassa jutussa Fotografiskan näyttelytuottaja Berndt Arell kummastelee sitä, että Laaksosen syntymän merkkivuoteen on kiinnitetty niukasti huomiota Suomessa. Suomen Lontoon-instituuttiin avautuu keväällä Tom of Finlandin elämää esittelevä juhlanäyttely. Sen sijaan Suomen suurimmat taidemuseot eivät ole noteeranneet aihetta lainkaan. Arell muistuttaa, että Tom of Finland kuuluu Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin kuvataiteilijoihin.

Yle mainitsee, että näyttelyn nimi The Darkroom viittaa sekä valokuvauksessa käytettävään pimiöön että baareista ja yökerhoista tuttuihin intiimien kohtaamisten paikkoihin.

Tallinnan valokuvataiteen museo Fotografiska sijaitsee Telliskiven alueella lähellä rautatieasemaa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!