Starbucks-kahvilaketjun transteemainen mainosfilmi tuo esiin oman nimen merkityksen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Kahvilaketju Starbucks on julkaissut Isossa-Britanniassa uuden mainosfilmin, johon monen transsukupuolisen henkilön on helppo samastua. Mainoksen tarinassa kuvataan nuorta transmiestä erilaisissa tilanteissa, joissa tämä joutuu toistuvasti arjessaan törmäämään entiseen nimeensä (ns. deadname): lääkärin vastaanotolla, postipakettia vastaanottaessaan ja isänsä ystäviltä.

Mainoksen loppukohtauksessa päähenkilö asioi Starbucks-kahvilassa, jossa tämä voi kokea itsestään käytettävän juuri omaa nimeään, James. Mainos päätetään lauseeseen "Jokainen nimi on tarina".

Starbucks-kahviloiden konseptiin kuuluu asiakkaan etunimen kysyminen tilauksen tekemisen yhteydessä. Juoman valmistuttua nimi kirjoitetaan mukiin ja henkilökunta puhuttelee asiakasta nimellä.

Tarinasta käy esiin se, miten tärkeä asia oma nimi on - ja sukupuolittuneiden persoonapronominien kielissä myös yksikön kolmannen persoonan pronomini.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mainosfilmi esitettiin ensimmäistä kertaa sunnuntaina kaupallisella Channel 4 -kanavalla. Se voitti kanavan moninaisuus-teemaan liittyvän mainoskilpailun ja sai miljoonan punnan (noin 1,25 miljoonan euron) arvosta mainosaikaa. 

Starbucks on myös luvannut vähintään 100 000 puntaa (125 000 euroa) translapsiin kohdistuvaan hyväntekeväisyyteen. Varoja kerätään ketjun merenneitologoon liittyvillä merenneidon pyrstöjä kuvaavilla kekseillä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!