Turkissa yhä väkivaltaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Human Right Watch (HRW) vaatii Turkkia suojaamaan homoja lesboja ja transihmisiä väkivallalta ja syrjinnältä. 123-sivuisessa selonteossa HRW lisäksi kehottaa EU:ta vaatimaan homoille ja lesboille suojelua, jos Turkki aikoo yrittää EU:n jäseneksi. HRW:n selonteossa on lukuisia väkivalta.- ja väärinkäytöstapauksia hlbti-ihmisiä kohtaan heidän seksuaalisen suuntautumisensa takia. HRW on tehnyt 3 vuoden aikana 70 kyselyä ja homomiehet ovat kuvailleet ruumiillista väkivaltaa, ryöstöjä, poliisin uhkailua ja jopa murhavaroituksia. Lesbot ovat kokeneet perheen sisällä fyysistä ja psyykkistä väkivaltaa. Viranomaiset eivät ole juuri ryhtyneet toimiin näissä tilanteissa

Viime vuosina viranomaiset ovat hyökänneet sellaisten ihmisoikeusaktivistien kimppuun, jotka ovat käyneet puolustamaan homojen ja lesbojen oikeuksia. Viimeksi tällainen tilanne sattui 7. huhtikuuta Lambda Istanbulin toimiston ratsian yhteydessä.

Lainsäädäntö on viime vuosina parantunut. HRW:n mukaan suhtautumien homoihin ja lesboihin on tärkeä mittapuu siitä, missä jamassa Turkin ihmisoikeudet ovat. Tällä hetkellä laissa ei ole mitään homojen tai lesbojen suojaa. Vuona 2005 tehtiin joitakin syrjintälakeja, joilla lepytettiin EUta.

http://hrw.org/doc/?t=europe&c=turkey

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Europarlamentissa keskusteltiin eilen Turkin tilanteesta. Puhuttiinko homojen ja lesbojen tilanteesta, sitä ei ole vielä tällä hetkellä tarkistettu.

1 kommenttia

Turkissa väkivaltaa homoja vastaanToisin kuin Länsi-Euroopassa homoseksuaalisuus ei koskaan ole ollut kiellettyä Turkissa. Mutta ilmapiiri homoja ja trans-ihmisiä kohtaan on perinteisesti hyvin ankara. Human Right Watchin raportti Turkista on ikävää luettavaa.

Transihmisiä eli "yön kuningattaria" tapaa Bosborin rannoilla keskiyön jälkeen Istanbulin Beyoglun kaupunginosassa tietyillä kaduilla ja tietyissä baareissa. He ovat räikeästi pukeutuneita korkeakorkoisissa kengissään ja kirkuvasti meikattuina. Newyorkilainen Scott Long HRW:stä sanoo kuitenkin, että ensivaikutelma on pettävä. Transihmiset ja homot joutuvat jatkuvasti kokemaan väkivaltaa kaduilla.

Beyoglun poliisiasemalla on sääntö, että transihmiset älkööt kulkeko poliisin rakennuksen ohi. Jos he vahingossa sattuvat kohdalle, heidät pidätetään ja hakataan. Vaikka laki ei homoja ja transihmisiä kielläkään, he saavat jatkuvasti kokea väkivaltaa ja syrjintää. Yksi julkkis on: transseksuaalinen iskelmätähti Bülent Ersoy. Mutta poliisin ja kanssaihmisten asenne on kielteisen aggressiivinen. Homojärjestö LAMBDAsta kertoo Bora Bengusin, että homofobia on laajalle levinnyttä. Viikko sitten hänen homoystävänsä olivat palaamassa yöllä baarista, ja he suutelivat toisiaan kadulla. Kaksi miestä alkoi seurata ja hakkasi heidät kotiovella. Elämä näyttää helpolta, koska on paljon baareja, mutta todellisuudessa elämä ei ole helppoa.

Pääministeri Tayyip Erdogan on toistuvasti luvannut uudistaa vuodelta 1982 olevan perustuslain demokraattisemmaksi. Homot haluavat, että perustuslaissa kielletään syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Ankarassa tämä asia on kuitenkin edelleen tabu. Vain kerran hallituspuolueen poliitikko on osallistunut homo-kongressiin, ja jälkikäteen islamistinen lehdistö on tuominnut osallistumisen perverssion edistämiseksi.

Homojärjestöjä painostetaan enemmän ja enemmän. Istanbulilainen LAMBDA on joutunut Istanbulin kuvernöörin toimenpiteiden kohteeksi. Järjestöä syytetään epämoraalisuuden edistämisestä. Homomiehiä ei hyväksytä Turkin armeijaan. Kutsunnassa armeijalääkärit vaativat todisteeksi kuvia sukupuoliyhteydestä toisen miehen kanssa.

Human Right Watch vaatii, että lain on suojeltava näitä ihmisiä. Samalla tavalla lain on suojeltava naisia kodin väkivallalta. Hallituksen on hoidettava lakiasia kuntoon. EU-neuvottelujen aikana on noussut toiveita tilanteen paranemisesta. Pari vuotta sitten järjestettiin Istanbulissa jopa Gay Pride -paraati. Siihen osallistui pari sataa ihmistä. Mutta mitä enemmän homot ja lesbot nostavat ääntään, sitä kovemmin valtion ja yhteiskunnan homofobit provosoituvat.

(Deutschland Radio)