Turkissa yhä väkivaltaa (juttukommentit)

  • 1 / 1
  • vaeltaja2006
  • 29.5.2008 13:29
Turkissa väkivaltaa homoja vastaan



Toisin kuin Länsi-Euroopassa homoseksuaalisuus ei koskaan ole ollut kiellettyä Turkissa. Mutta ilmapiiri homoja ja trans-ihmisiä kohtaan on perinteisesti hyvin ankara. Human Right Watchin raportti Turkista on ikävää luettavaa.

Transihmisiä eli "yön kuningattaria" tapaa Bosborin rannoilla keskiyön jälkeen Istanbulin Beyoglun kaupunginosassa tietyillä kaduilla ja tietyissä baareissa. He ovat räikeästi pukeutuneita korkeakorkoisissa kengissään ja kirkuvasti meikattuina. Newyorkilainen Scott Long HRW:stä sanoo kuitenkin, että ensivaikutelma on pettävä. Transihmiset ja homot joutuvat jatkuvasti kokemaan väkivaltaa kaduilla.

Beyoglun poliisiasemalla on sääntö, että transihmiset älkööt kulkeko poliisin rakennuksen ohi. Jos he vahingossa sattuvat kohdalle, heidät pidätetään ja hakataan. Vaikka laki ei homoja ja transihmisiä kielläkään, he saavat jatkuvasti kokea väkivaltaa ja syrjintää. Yksi julkkis on: transseksuaalinen iskelmätähti Bülent Ersoy. Mutta poliisin ja kanssaihmisten asenne on kielteisen aggressiivinen. Homojärjestö LAMBDAsta kertoo Bora Bengusin, että homofobia on laajalle levinnyttä. Viikko sitten hänen homoystävänsä olivat palaamassa yöllä baarista, ja he suutelivat toisiaan kadulla. Kaksi miestä alkoi seurata ja hakkasi heidät kotiovella. Elämä näyttää helpolta, koska on paljon baareja, mutta todellisuudessa elämä ei ole helppoa.

Pääministeri Tayyip Erdogan on toistuvasti luvannut uudistaa vuodelta 1982 olevan perustuslain demokraattisemmaksi. Homot haluavat, että perustuslaissa kielletään syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Ankarassa tämä asia on kuitenkin edelleen tabu. Vain kerran hallituspuolueen poliitikko on osallistunut homo-kongressiin, ja jälkikäteen islamistinen lehdistö on tuominnut osallistumisen perverssion edistämiseksi.

Homojärjestöjä painostetaan enemmän ja enemmän. Istanbulilainen LAMBDA on joutunut Istanbulin kuvernöörin toimenpiteiden kohteeksi. Järjestöä syytetään epämoraalisuuden edistämisestä. Homomiehiä ei hyväksytä Turkin armeijaan. Kutsunnassa armeijalääkärit vaativat todisteeksi kuvia sukupuoliyhteydestä toisen miehen kanssa.

Human Right Watch vaatii, että lain on suojeltava näitä ihmisiä. Samalla tavalla lain on suojeltava naisia kodin väkivallalta. Hallituksen on hoidettava lakiasia kuntoon. EU-neuvottelujen aikana on noussut toiveita tilanteen paranemisesta. Pari vuotta sitten järjestettiin Istanbulissa jopa Gay Pride -paraati. Siihen osallistui pari sataa ihmistä. Mutta mitä enemmän homot ja lesbot nostavat ääntään, sitä kovemmin valtion ja yhteiskunnan homofobit provosoituvat.

(Deutschland Radio)