Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingin toivotaan pyytävän anteeksi transsukupuolisilta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
J.K. Rowling (kuva: Splashnews.com / Lehtikuva)

Harry Potter -kirjoistaan tunnettu J.K. Rowling asettui tukemaan tutkijaa, joka on kyseenalaistanut sukupuolen moninaisuuden. Rowlingin asiaa koskeva Twitter-viesti herätti hlbti-aktivistien taholta kritiikkiä.

Uutiskanava NBC:n uutisoimasta asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Taustalla on tapaus, jossa tutkija Maya Forstater erotettiin työstään Center for Global Development -ajatushautumossa tämän julkaistua Twitterissä useita viestejä transsukupuolisten henkilöiden sukupuolenkorjausprosesseista. Hän nosti esiin erityisesti sen, että monille ei tehdä sukuelimiin kirurgisia toimenpiteitä, vaikka muita kosmeettisia leikkauksia tehdäänkin.

Forstater perusteli näkemystään naisten ja tyttöjen turvallisuuden suojelemisella, esimerkiksi pukuhuoneissa, opiskelija-asuntoloissa, vankiloissa ja urheilujoukkueissa. Hän viittaa miesten päästämiseen tällaisiin tiloihin.

Oikeus päätyi pitämään Forstaterin potkuja perusteltuna, ja Rowling otti Twitterissä kantaa asiaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Pukeudu kuten haluat. Kutsu itseäsi miten haluat. Makaa haluamasi suostumuksen antaneen aikuisen kanssa. Elä haluamaasi elämää sovussa ja turvassa. Mutta erottaa naisia töistään, koska katsovat sukupuolen olevan todellisia?, twiittasi J.K. Rowling.

Tämän jälkeen monet hlbti-aktivistit ovat todenneet Rowlingin tuen tutkijan käsityksille olevan vastuutonta ja vaarallista. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Campaign on peräänkuuluttanut Rowlingilta anteeksipyyntöä transsukupuolisille.

Yhä laajemmin on vakiintumassa käsitys, että sukupuolessa ei ole kysymys yksistään ulkoisista sukupuolen tunnusmerkeistä tai sukuelimistä, vaan sukupuolen ulottuvuuksiin kuuluu myös synnynnäinen neurologinen sukupuoli, joka tulee lopulta esiin sukupuolen kokemuksena. Jotkut transsukupuoliset henkilöt välttävät juuri sukuelinkirurgiaa esimerkiksi asiaan liittyvien riskien vuoksi.

Rowlingilla on Twitterissä yli 14 miljoonaa seuraajaa. Kirjailijan tiedottaja on todennut, ettei asiaan ole luvassa enempiä kommentteja.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!