Brasiliassa hermostuttiin Jeesukseen homovihjauksia liittävästä Netflix-komediasta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Yli kaksi miljoonaa ihmistä on Brasiliassa allekirjoittanut adressin, jossa vaaditaan Netflixiä poistamaan jakelusta Kristuksen ensimmäinen kiusaus -niminen komedia, jonka takana on brasilialainen YouTube-komediaryhmä Porta dos Fundos. Juonena on kuvaus Jeesuksesta, joka tuo mahdollisen poikaystävän Orlandon kotiinsa pyhää perhettään tapaamaan.

Adressissa vaaditaan joulukuun alussa julkaistun 46-minuuttisen jakson poistamista Netflix-palvelusta. Vaatimusta perustellaan sillä, että ohjelma loukkaa kristittyjä.

Myös Brasilian presidentin Jair Bolsonaron poika Eduardo Bolsonaro on kommentoinut komediaa "roskaksi" sosiaalisessa mediassa. Presidentti puolestaan on aiemmin kuvannut itseään “ylpeäksi homofobiksi”. Hän on esimerkiksi pyrkinyt keskeyttämään hlbti-teemaisten elokuvien rahoituksen, mutta oikeus kumosi päätöksen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Komediaryhmä puolestaan on kommentoinut kohua muistuttamalla taiteellisesta vapaudesta ja ilmaisuvapaudesta demokraattisen maan perustana.

Porta dos Fundos voitti syksyllä 2018 Emmy-palkinnon vastaavanlaisesta raamatullisesta komediasta. Kauhea kankkunen -tyyppinen tulkinta raamatullisesta viimeisestä ehtoollisesta oli nimeltään Viimeinen kankkunen, ja siinä joihinkin opetuslapsiin liitettiin viitteitä homoseksuaalisuudesta. Komediaryhmällä on YouTubessa yli 16 miljoonaa seuraajaa.

Noin 200 miljoonan asukkaan Brasiliassa katolisella kirkolla samoin kuin evankelikaalisilla krisittyillä on vahva asema. Yhteiskuntaa pidetään laajasti “macho-kulttuurin” läpäisemänä, jossa esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville on vähän tilaa, eikä naistenkaan asema ole tasa-arvoinen. 

1 kommenttia

Miksikäs kristityt taas hepuloivat, ihan syittä suotta, sillä eihän tuo Kristuksen ensimmäinen kiusaus -niminen komedia voi mitenkään viitata siihen heidän jeesukseensa, sillä sehän jeesus julistaa siellä uskomuskirjassa että "jos ei vihaa vanhempiaan, lapsiaan, sisaruksiaan, omaa itseänsäkin, niin ei voi olla jeesuksen seuraaja". Ja raamatussahan ei ole juurikaan mitään kertomusta jeesuksen suhteesta edes kasvatti-isänsä Joosefin kanssa, eikä yhtään mitään juttua jeesuksen ja niiden useiden veljiensä ja sisartensa suhteesta, vaikka niistä veljistä nimilitania ja sisarten määrä siellä mainitaankin. Eli tuo komediajuonihan ei istu lainkaan jeesus-tarinaan, vaan viitannee johonkin muuhun, ehkä ihan jopa oikeaakin jeesus-henkilöön.

Toki sitten tuo brasilialais-draama on kimurantissa suhteessa sen kanssa että ristillä roikkuessaanhan jeesus ihastui kanssaan toisella ristillä roikkuneen rikollismiehen kanssa ja sanoo siellä raamattu-tarinoissa että he menevät vieläpä sinä samana iltana yhdessä Paratiisiin. Ja eihän jeesuksella olisi voinut olla ainakaan muita samanaikaisia miessuhteita, sillä jeesushan tuomitsee jyrkin sanoin ainakin avioliiton ulkopuolisen seksin. Joskaan ei myöskään lausu yhtään mitään kovin suopeata seksistä tai rakastelusta ylipäätäänkään, edes heteroseksuaalisesti suuntautuneille.

Toisaalta sitten jos pillastuneet kohkaavat kristityt väittävät tuon viittaavan raamattu-tarinoiden jeesukeen, niin heiltä voi vain kysyä että mitenkäs se raamatun jeesus on niin kovin samanlainen kuin Lähi-idässä Persiasta Roomaan asti (ja alunperin Intiasta Mitra-jumaluudesta ilmeisesti juontanut), jo kirjallisissa lähteissäkin yli 2100 vuoden, jopa 3100 vuoden takaa laajalti tunnettu jumalainen Mithra / Mitra,
- joka oli syntynyt 25. joulukuuta, neitsytäidilleen ja polveutui taivaasta
- joka syntyi tallissa ja tapasi paimenia
- joka tunnettiin kiertävänä opettajana ja mestarina
- jolla oli 12 opetuslasta (kuten myös 2800 vuoden takaa buddhallakin oli!), jotka kutsuivat toisiaan veljiksi ja opettajaansa isäksi
- joka teki ihmeitä
- joka uhrasi itsensä maailman rauhan eteen
- jota pidettiin jumalan "tie, totuus ja valo" -paimenena
- jolle pyhitetty päivä oli sunnuntai ja jonka palvonnan tapoihin kuuluin pyhä ehtoollinen (jossa syötiin symbolisesti verta ja lihaa), jonka hän oli nauttinut opetuslastensa kanssa ennen taivaaseen menoaan
- jonka palvontaan liittyi kaste
- joka palaa joskus takaisin tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, jolloin hyvät menevä taivaaseen ja pahat palavat suuressa tulessa
jne.

Eli ettei vain jeesus olisi Mithra-jumaluus-formaatin laiton plagiaatti.
Mithra-uskonto oli suosittu roomalaisen sotaväenkin keskuudessa, joten sadanpäämies-tarina jeesus-jutuissa voisi hyvinkin olla sitä perua.