AlfaTV:llä keskusteluohjelmaa juontanut irtisanoutui transsukupuolisesta haastateltavasta syntyneen erimielisyyden vuoksi

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Arvokonservatiivisella AlfaTV-kanavalla Kansan kesken -keskusteluohjelmaa juontanut Heidi Pakarinen on irtisanoutunut. Asiasta uutisoi ensin Iltalehti. Taustana päätökselle on transmalli Elena Vikströmin haastattelu, johon kanavan johto puuttui 7. lokakuuta suoran lähetyksen aikana.

Vuoden 2013 tangokuningatar Heidi Pakarinen kuvailee lopettamispäätökseen johtaneita tapahtumia Facebookissa julkaisemassaan pitkässä kirjoituksessaan.

- Sysäyksen siihen antoi 7.10.2019 illan tapahtumat Kansan kesken- suoran lähetyksen aikana, jolloin käsittelimme Kauneusleikkauksia kolmen upean vieraan kanssa, kirjoittaa Pakarinen.

Kauneusleikkauksia käsittelevässä ohjelmassa oli vieraana plastiikkakirurgin sekä erikoissairaanhoitajan lisäksi useita kauneusleikkauksia läpikäynyt mediapersoonana ja mallina tunnettu Elena Vikström. Vikströmin transsukupuolisuus tuli myös esiin, ja kanavan johto oli hermostunut asiasta.

- Sain kesken lähetyksen ohjaajalta tiedon korvanappiini, että kanavan ohjelmajohtaja oli soittanut hänelle ja kauhistellut keskusteluamme transsukupuolisuudesta., etten enää saisi puhua tästä vieraani transsukupuolisuuden vuoksi tehdystä sukupuolenvaihdosta, korjausleikkauksesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pakarinen kutsuttiin mainostauon aikana ohjaamoon, jossa oli paikalla kotoa paikalle rientänyt kanavan toimitusjohtaja Hannu Haukka. Lähetystä Pakarisen mukaan "katastrofaaliseksi" kutsunut toimitusjohtaja vaati selvitystä siitä, kuka on kutsunut Vikströmin ohjelmaan. Pakarinen totesi kutsuneensa ja ottavansa asiasta vastuun.

Haukka oli Pakarisen mukaan ilmoittanut, että transsukupuolisuuden tullessa vielä esiin, ohjelma ja lähetys katkaistaan, ruutuun laitetaan mustaa ja teksti "tekninen vika". Lisäksi tämä vaati, että Vikströmiä ei enää saisi haastatella. Myös Vikströmistä ennen kauneusleikkauksia otettuja kuvia kiellettiin enää näyttämästä.

Pakarinen kertoo postauksessaan lisäksi lähetyksen jälkeisistä keskusteluista kanavan johdon kanssa, ja tunnoistaan tapauksen jälkeen. 

- Tämä kaikki toiminta on saanut minut ajattelemaan ja miettimään paljon asioita, ensinnäkin ihmisyydestä, hyväksynnästä, toisten ihmisten kunnioituksesta ja korrektista kohtaamisesta. Ja siitä, voinko toimia tv-kanavalla, jossa arvokonservatismi on periaate. Jos minä teen työtä tällaiselle tv-kanavalle, enkö myös hyväksy tv-kanavan arvot ja toimet?

Pakarinen toteaa jättäneensä perjantaina Kansan kesken -ohjelman tuottajalle viestin lopettamisestaan.

Iltalehti kertoo, etti suoraa lähetystä uusittu normaaliin ja sovittuun tapaan seuraavana aamuna eikä sitä ole tallennettu AlfaTV:n Permanto-palveluun jälkikatseltavaksi.

Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen haastateltu ohjelmajohtaja Laura Haukka on kertonut uusinnan esittämättä jättämistä sillä, että transsukupuolisuutta käsiteltiin keskustelussa liian kevyesti.

Puolangalta kotoisin oleva Vikström on kertonut julkisuudessa Thaimaassa toteutetusta sukupuolenkorjausleikkauksestaan. Hän on kertonut havahtuneensa jo nuorena siihen, että on syntynyt väärään sukupuoleen. Vikström aloitti hormonihoidon 17-vuotiaana ja heti tultuaan täysi-ikäiseksi hän meni sukupuolenkorjausleikkaukseen.

AlfaTV:llä tekee ohjelmaa myös Suomen pääministerinä 2003-2010 toiminut keskustavaikuttaja, kansanedustaja Matti Vanhanen.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!