Alma-kysely: Pekka Haavisto suosituin vaihtoehto presidentiksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8
Ulkoministeri Pekka Haavisto (kuva: eduskunta)

Pekka Haavisto (vihr) on selkeä suosikki seuraajaksi tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Alma Median teettämän kyselyn mukaan Haaviston kannatus on 33 prosenttia, kun seuraavien kannatus on kymmenen prosentin tuntumassa.

Seuraava presidentinvaali on vuonna 2024. Tuolloin päättyy Sauli Niinistön toinen presidenttikausi, eikä tämä voi enää perustuslain mukaan asettua ehdolle. Kyselyn toteuttanut Tietoykkönen Oy haastatteli 1 500 äänestysikäistä suomalaista. Vastaajille tarjottiin vaihtoehdoksi kymmentä poliitikkoa, joita on pohdittu Niinistön mahdollisina seuraajina.

Kannatuksessa kymmenen prosentin tuntumassa ovat Olli Rehn (kesk), Jussi Halla-Aho (ps) ja Jan Vapaavuori (kok). Heidän takana ovat Li Andersson (vas), Eero Heinäluoma (sdp), Jutta Urpilainen (sdp) ja Paula Risikko (kok).

Aamulehdessä politiikantutkija Johanna Vuorelma arvioi Haaviston todennäköisesti olevan ehdolla vuoden 2024 vaaleissa. Hän myös pitää asetelmaa myönteisenä Haaviston kannalta: jo kaksissa vaaleissa suomalaiset ovat tottuneet ajatukseen Haavistosta presidenttinä ja nykyinen ulkoministeriys vahvistaa hänen asemiaan.

Erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä Haaviston kannatus on suurta: alle 30-vuotiaissa se on 45 prosenttia, ja vielä kun tarkastellaan alle 50-vuotiaiden ryhmää, se on kokonaisuudessaan yli 40 prosenttia. Vuorelman mukaan aika pelaa presidenttipeliä Haaviston hyväksi, kun nuoremmat vanhenevat. Hänen mukaansa Haaviston homoseksuaalisuus on vanhemmille voinut olla kynnyskysymys, mutta nuorten kohdalla näin ei enää ole. Haavistolla on lisäksi kannatusta läpi puoluekentän.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuoden 2018 presidentinvaalissa Sauli Niinistö tuli valituksi ensimmäisellä kierroksella 62,6 prosentin ääniosuudella. Haavisto sai äänistä 12,4 prosenttia. Vuoden 2012 presidentinvaalissa Haavisto nousi toiselle kierokselle, mutta hävisi Sauli Niinistölle. Haavisto sai yli miljoona ääntä, 37,4 prosenttia annetuista äänistä.

Kun seuraava presidentinvaali vuonna 2024 järjestetään, täyttää Helsingistä kotoisin oleva Haavisto 66 vuotta. Hän on Suomen ensimmäinen ja on toistaiseksi ainoa avoimesti homoseksuaali presidenttiehdokas. Haaviston puoliso on Nexar Antonio Flores.

8 kommenttia

Tämän päivän näkökulmasta asetelmasta tulisi varsin mielenkiintoinen, jos toisella vaalikierroksella vastakkain olisivat Haavisto ja Halla-aho.
Tarja Halonen sai aikoinaan tottua olemaan änkyräkonservatiiviston sylkykuppina, ja Haavistoa odottaisi etenkin mahdollisen vaalivoiton jälkeen sama rooli.
Kolmas varteenotettava ehdokas on tietysti Jan Vapaavuori, jonka taistelu Haavistoa vastaan tuskin muodostuisi yhtä repiväksi kuin Halla-ahon tapauksessa.
Vuoteen 24 on tosin vielä aikaa, ja paljon ehtii tapahtua ennen sitä.
Haavisto on nyt kasvamassa korkoa nykyisessä ministeripestissään.