Sateenkaariperheet ry syntyvyyskeskustelusta: yhteiskunnan tuettava myös sateenkaariperheiden lapsiperheellistymistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Sateenkaariperheet ry toteaa tiistaina julkaistussa tiedotteessa, että sateenkaari-ihmisten toivottu lapsiluku on kaukana toteutumisesta. Järjestö vaatii, että yhteiskunnan on tuettava myös sateenkaariperheiden lapsiperheellistymistä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista vain vähemmistöllä on lapsia, vaikka tutkimusten mukaan suurin osa sateenkaari-ihmisistä toivoo lapsiperheellistymistä jossain vaiheessa elämäänsä, todetaan järjestön tiedotteessa. Erityisen suuri epäsuhta toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on miespareilla, itsellisillä miehillä ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla. Sateenkaariperheet ry:n mukaan yhteiskunta voisi halutessaan tukea sateenkaari-ihmisten lapsiperheellistymistä useilla tavoilla. Ajankohtaisiksi kysymyksiksi mainitaan translain hedelmättömyysvaatimuksesta luopuminen, lapsettomuushoitojen yhdenvertainen saatavuus, tasa-arvoiset perhevapaat, useamman vanhemman perheet huomioiva vanhemmuuslaki ja sijaissynnytyksen säätely. Myös adoption ja perhehoidon kehittäminen otetaan esiin.

- Yhteiskunnallisessa keskustelussa ruoditaan parhaillaan laskevan syntyvyyden syitä. Kysymykseen ei ole yksinkertaisia vastauksia koko väestön osalta, mutta tiettyjen ryhmien kohdalla syntyvyyden esteet ovat hyvin konkreettisia ja siten myös täysin ratkaistavissa, jos poliittista tahtoa löytyy, toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

- Sateenkaari-ihmisten toivotun lapsiluvun toteutumisen edistämiseksi pitäisi tehdä joukko lainsäädännöllisiä uudistuksia ja kehittää palvelujärjestelmän yhdenvertaisuutta.

Sateenkaarimiesten perheellistymismahdollisuuksia tukisi järjestön mukaan ennen kaikkea apilaperheiden ja kumppanuusvanhemmuuden tukeminen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös translainsäädännön nykytila otetaan esiin: Suomen translaki vaatii edelleen, että ennen kuin henkilön oikeudellinen sukupuoli voidaan vahvistaa, henkilön on osoitettava olevansa hedelmätön.

- On täysin hävytöntä, että samaan aikaan, kun ihmisiä hätistellään synnytystalkoisiin, Suomi edelleen pakkosteriloi yhteen ihmisryhmään kuuluvia, toteaa Jämsä.

Sateenkaariperheet peräänkuuluttaa myös sateenkaaripoliittista toimintaohjelmaa.

- Hallitus päätti hallitusneuvotteluissa jättää Suomen yhdeksi viimeisistä Länsi-Euroopan maista, jolla ei koskaan ole ollut sateenkaaripoliittista toimintaohjelmaa. Sitäkin suuremmalla syyllä hallituksen on nyt pidettävä huoli, että edes hallitusohjelmaan yksittäisinä hankkeina kirjatut tavoitteet saadaan toteutettua, toteaa Jämsä.

Suomessa on käyty keskustelua syntyvyyden vähentymisestä. Jotkut poliitikot ovat jopa vihjailleet syntyvyyden vähenemisen taustalla olevan hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvien asioiden esilläolon mediassa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!