Leluvalmistaja tuo myyntiin nuken, jossa sukupuolittuneet piirteet on häivytetty

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 4
Sukupuolineutraalit nuket ovat esillä Mattelin verkkosivulla (kuvakaappaus)

Esimerkiksi ylifeminiinisistä Barbie-nukeistaan - ja ylimaskuliinisista Ken-nukeistaan - tunnettu leluvalmistaja Mattel alkaa myydä nukkeja, joiden sukupuolittuneet piirteet on häivytetty.

Createable World (tm) -nuket on suunniteltu hylkäämään leimat ja toivottamaan kaikki tervetulleeksi mukaan -- antaen lapselle vapauden luoda omat hahmonsa uudelleen ja uudelleen, kerrotaan Mattelin verkkosivuilla.

Time-lehden mukaan nukke voi yhtäläisesti olla tyttö, poika, sekä-että tai ei kumpaakaan. Lehti kertoo, että Mattel kutsuu nukkea maailman ensimmäiseksi sukupuolineutraaliksi nukeksi, ja että sen huulten paksuus, ripsien pituus tai leuan leveys eivät ilmennä sukupuolta lokeroivasti.

Helsingin Sanomien NYT-liitteen asiaa koskevassa jutussa todetaan, ettei esitetyistä “korulauseista” kuitenkaan pidä hämääntyä. Kyse on markkinoinnista, ja tarkoitus tarkoitus on myydä mahdollisimman paljon nukkeja.

Jutussa todetaan leluvalmistajien yhä useammin olevan kategorisoimatta leluja erityisesti tytöille tai pojille. Erityisesti vaatetrendeissä näkyy sukupuolineutraalisuus. Toisaalta kaupoissa on yhä tarjolla tuotteita, jotka on paketoitu miesten ja naisten tuotteiksi - vaikka todellisuudessa itse tuote on sama. Lehdessä nostetaan esiin tästä nukkesarjasta se, että huomioiduksi tulee juuri sukupuoli-identiteetin moninaisuus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mattel sai erityisesti 2010-luvun alkupuolella kritiikkiä Barbie-nukeistaan, joiden katsottiin paitsi heijastavan ja myös luovan kyseenalaista naiskuvaa. Erityisesti epäterve hoikkuus nähtiin huolestuttavana. Vuonna 2016 leluvalmistaja ilmoittikin muuttavansa nukkejen muotoa terveempään ja realistisempaan suuntaan. 

Nyt Mattelilta kerrotaan lelujen heijastavan kulttuuria ja ajan olevan sopivan leimoista vapaan nukkemalliston luomiselle.

Erityisesti nuorten keskuudessa sukupuolijakoa ei nähdä yhtä ehdottomana kuin vanhemmissa sukupolvissa. Tutkimuslaitos Pew:n hiljattain julkaistun selvityksen mukaan Kaliforniassa 35 prosenttia sukupolvi Z:n edustajista, eli vuonna 1995-2015 syntyneistä, tietää jonkun, joka käyttää sukupuolineutraalia they- tai them-pronominia. Sukupolveen X kuuluvista, eli 1965-1985 syntyneistä, vastaava luku oli 16 prosenttia. 

4 kommenttia

Jaahas, "sukupuolittuneiden piirteiden häivytys" tarkoittaa siis noin käytännössä miehekkäiden piirteiden häivyttämistä tyystin vain.
Kuvasta päätellen kyllä yhtäläisesti feminiinisten piirteiden häivyttämistä.