Ruotsalaiskunnassa kiista sateenkaariliputuksesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Etelä-Ruotsissa sijaitsevassa Sölvesborgin kunnassa on puhjennut kiista sateenkaariliputuksesta, kun paikalliset ruotsidemokraatit, moderaatit ja kristillisdemokraatit paikallisen poliittisen ryhmän kanssa päättivät, ettei kunnantalolla jatkossa saa liputtaa kuin virallisina liputuspäivinä. Asiasta kertoo esimerkiksi Blekinge Läns Tidning.

Sölvesborgin kunnantalolla on liputettu sateenkaarilipulla vuodesta 2013 lukien elokuussa Tukholman priden aikaan. 

Liputukseen liittyvän päätöksen myötä Sölvesborgiin suunnitellaan järjestettäväksi omaa pride-tapahtumaa. Kunnassa asukasluku on runsas 17 000, ja sen keskustaajamassa elää 8 400 asukasta.

Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkersson asuu Sölvesborgissa ja on kuulunut sen kunnanvaltuustoon vuodesta 1998 lähtien. Åkerssonin puoliso on niinikään ruotsidemokraatteihin kuuluva ja Sölvesborgissa paikallispolitiikassa mukana oleva Louise Erixon. Hänen mukaansa pride-kulkue on tervetullut kaupunkiin, ja hän kertoo myös ymmärtävänsä sateenkaarilipun merkityksen. Åkersson puolestaan on kommentoinut asiaa postaamalla Instagramiin merirosvolaivoista tutun pääkallolipun ja kommentoinut muiden kuin valtiollisella tai virallisilla paikallsiella lipuilla liputtamista.

Moderaattien (Ruotsin maltillisen kokoomuspuolueen) valtakunnallinen nuorisojärjestö on voimakkaasti kritisoinut perjantaina kunnassa tehtyä päätöstä. Se toimitti kunnantalolle uuden sateenkaarilipun. Tarkoitus oli luovuttaa lippu paikalliselle moderaattien johtajalle, mutta hän ei ollut paikalla. Lippu luovutettiin vastaanottohenkilökunnalle. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sölvesborgin kunnantalolle on tapahtuneen jälkeen järjestetty toistaiseksi vartija, kertoo SVT. Kunnanjohtaja Lars Ericsson katsoo tilanteen olevan uhkaavan.

Sydöstran-lehti kertoo, että alueella toimiva ulkomainontaa harjoittava yritys on reagoinut kaupungin uuteen liputuspolitiikkaan asettamalla 13:een kaupungin alueella sijaitsevaan digitaalinäyttöön pride-lipun. Skärmexpoa vetävä Alfred Appelros kertoo, että tempauksen tavoitteena on se, ettei Sölvesborgissa voi seuraavaan kuukauteen liikkua näkemättä sateenkaarilippua.

Niinikään Blekingen läänissä Etelä-Ruotsissa sijaitsevassa Ronnebyssä on suunnitteilla vastaavanlainen liputuspäätös.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!