Ranskan kansalliskokous käsittelee eheytysterapioiden kieltämistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ranskan kansalliskokous eli parlamentin alahuone käsittelee eheytysterapioiden kieltämistä, kertoo France24. Hankkeen taustalla olevat kaksi kansanedustajaa toivovat, että varsinainen lakiesitys olisi valmis vuoden 2020 alussa. 

Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien tarkoituksena on muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuolen kokemusta. Esimerkiksi rukoilua sisältävää terapointia harjoitetaan pääasiassa seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuuden torjuvissa uskonnollisissa yhteyksissä. Tahdonalaisen tai päämäärähakuisen muutoksen ei kuitenkaan tiedetä olevan mahdollista, vaan kyse on oman identiteetin osan torjunnasta. Epäonnistuneiden muutosyritysten on havaittu aiheuttavan mielenterveydellisiä ongelmia.

Joissain tapauksissa alaikäiset ovat joutuneet homoseksuaalisuuteen tai sukupuolen moninaisuuteen kielteisesti suhtautuvien vanhempiensa vaatimana tällaisten hoitojen pariin.

Uskonnollisten ryhmien lisäksi eheytyshoitoja saattavat antaa myös jotkut lääkärit sellaisissa tapauksissa, joissa potilas kokee syystä tai toisesta ahdistuneisuutta seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Lakihankkeen käynnistäjien pyrkimyksenä on saattaa laittomaksi hoidot, jotka ovat uhka terveydelle. Rangaistuksena olisi vankeutta ja kymmenien tuhansien eurojen korvaukset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Parlamentin kuultavana on hlbti-järjestöjen edustajia, evankelikaaleja sekä kyseenalaisten hoitojen uhreja. 

Aihe esillä Suomessakin

Eheytyshoitoja on kielletty eri puolilla maailmaa, mutta EU:n alueella toistaiseksi vain Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Esimerkiksi Saksassa eheytyshoitojen kriminalisoinnista keskustellaan.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ei ole tarkempaa tietoa. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!