Coca-Colan mainoskampanjan samaa sukupuolta olevat parit suututtavat Unkarin konservatiiveja

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Coca-Cola mainostaa virvoitusjuomaansa Unkarissa kampanjalla, jossa samaa sukupuolta olevat juovat samasta pullosta ja suutelevat. Elokuun alussa käynnistynyt kampanja liittyy keskiviikkona alkavan Sziget-musiikkifestivaalin "rakkauden vallankumous" -teemaan.

The Guardianin ja uutispalvelu CNN:n uutisoimasta asiasta kertoi Suomessa Helsingin Sanomat.

Virvoitusjuomayhtiön sokeritonta kolajuomaa mainostava viesti "zero sugar, zero prejudice" (suom. ei sokeria, ei ennakkoluuloja) viittaa samalla pyrkimykseen parantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan liittyviä asenteita. Muun muassa juna-asemille ja muuallekin ympäri kaupunkia sijoitetuissa mainoksissa on myös sosiaalisen median tunniste #loveislove.

Virhe median upotuksessa.

Maassa valtaa pitävän Viktor Orbánin johtaman Fidesz-puolueen piirissä mainokset ovat herättäneet ärtymystä ja syytöksiä niiden provokatiivisuudesta. Mainosten poistamista on vaadittu. Fidesz-puolueen johtajistoon kuuluva István Boldog viritteli boikottikampanjaa virvoitusjuomamerkkiä kohtaan. Myöhemmin puolue totesi unkarilaisten olevan vapaita itse päättämään, juovatko Coca-Colaa vai eivät. CNN kertoo, että mainosten poistamista vaativaan vetoomukseen on tullut nopeasti 50 000 allekirjoitusta. Vetoomuksen mukaan Unkarissa suuret yritykset eivät toistaiseksi ole kampanjoineet homoteemaisilla mainoksilla, ja tässä kampanjassa olisi kyse testistä: jos tällainen hyväksytään, ollaan kaltevalla pinnalla, eikä kehitystä voi enää pysäyttää. Pesti Srácok -uutissivusto puolestaan katsoi, että "homojen painostusryhmä on saartanut Budapestin jättämättä tilaa välttyä siltä".

Coca-Cola ei aio perääntyä, vaan puolustaa kampanjaansa.

- Coca-Cola pyrkii monimuotoistuuteen, osallisuuteen ja tasa-arvoon liiketoiminnassaan, ja tuemme näitä arvoja myös muualla yhteiskunnassa, totesi yhtiön tiedottaja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhtiö toteaa pitkäaikaisena hlbtiq-yhteisön tukijana uskovan niin heteroparien kuin homoparienkin oikeuteen rakastaa haluamaansa henkilöä haluamallaan lailla.

- Unkarissa käynnissä oleva kampanja heijastaa näitä arvoja.

Unkarissa asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan eivät paikallisen hlbti-aktivistien Háttér-järjestön mukaan ole niin kielteisiä kuin Fidesz-puolueen toiminta antaa ymmärtää. Lisäksi puolueella on parlamenttipaikkoja vaalijärjestelmän luonteen vuoksi suhteellisesti enemmän kuin sen prosentuaalinen kannatus.

Háttér-järjestöstä arvioidaan Guardianille, että hallitus saattaa testata kansalaisia tällä aiheella.

- Hallituksen propaganda perustuu konflikteihin, ja he tarvitsevat viholliia. Euroopan unionin, siirtolaisten, kansalaisjärjestöjen ja jopa kodittomien lisäksi sellaisiksi on voitu ottaa myös hlbtiq-ihmiset, arvioi Háttér-järjestöstä Tamás Dombos.

Dombosin mukaan joskus on vaikeaa erottaa, onko toiminnassa kyse poliittisesta strategiasta vai jonkun homovihamielisen henkilön hermostumisesta.

Fidesz-puolue ei hyväksy samaa sukupuolta oleville oikeutta avioitua, eikä myöskään sisäistä adoptiota. Unkarissa samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa, mutta tämän instituution oikeusvaikutukset ovat vähäisemmät kuin avioliittoinstituution. Unkarissa avioliitto tuo mukanaan perheen statuksen. Fideszin Orbán totesi vuonna 2016 haastattelussa, että homot "voivat tehdä mitä haluavat, mutta eivät valtiota tunnustamaan avioliittojaan... omenaa ei voi vaatia kutsuttavaksi päärynäksi". 

Viikon mittaisen Sziget-festivaalin odotetaan keräävän Budapestiin noin puoli miljoonaa osallistujaa.

1 kommenttia

Hupsunhölmöjä nuo Unkarin konservatiivi-kristityt,
koskapa satukirjassakin jesse-hemmo kittasi nesteitä vain 12 miehen "haareminsa" seurassa.