Pietarissa käräjöidään luvasta järjestää pride 3. elokuuta

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Kymmenes Pietarin pride-tapahtuma on tarkoitus järjestää lauantaina 3. elokuuta 2019.

Pietarissa on määrä järjestää pride-tapahtuma lauantaina 3. elokuuta, mutta kaupungin hallinto ei ole antanut lupaa tapahtuman järjestämiseksi.

Asiaa käsitellään oikeudessa, sillä tapahtumaa järjestävät aktivistit valittivat asiasta torstaina käräjäoikeuteen, ja asiaa on määrä käsitellä iltapäivällä Smolninskin käräjäoikeudessa. Järjestäjät saivat keskiviikkona tiedokseen päätöksen Pietarin järjestystä ja turvallisuudesta vastaavalta komitealta. Asiasta oli käyty neuvotteluja kahden viikon ajan. Järjestäjät olivat esittäneet kolmea eri vaihtoehtoa kulkueen reitiksi ja he ovat ilmaisseet halunsa tarvittaessa kompromisseihin. 

Luvan epäämisen syyksi kerrottiin esimerkiksi vuonna 2013 hyväksytty ns. homopropagandalaki, joka kieltää "ei-perinteisten seksuaalisten suhteiden propagandan alaikäisten keskuudessa". Tapahtumapaikaksi aiotussa Pulkovon puistossa sijaitsee kolme kirkkoa ja kappeli, joissa komitean vastauksen mukaan alaikäiset käyvät aktiivisesti. Venäjän perustuslakituomioistuimen mukaan lakia ei kuitenkaan saisi tulkita niin laveasti, että se rajoittaisi hlbti-vähemmistöihin kuuluvien kokoontumisvapautta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Monien tapahtumapaikkojen osalta kaupungin hallinto perusteli luvan epäämistä meneillään olevilla korjaus- ja rakennustöillä, jotka voivat aiheuttaa ulkopuolisille hengenvaaraa. Eräässä tapauksessa komitean mukaan "välittömässä läheisyydessä" on puolen kilometrin päässä aiotusta tapahtumapaikasta oleva työmaa.

Pride-tapahtuman järjestäjien mukaan tarkoituksena oli kiinnittää yhteiskunnan ja valtion huomio hlbti-vähemmistöihin kuuluvien ihmisten syrjintään ja kokoontumisvapauden rajoittamiseen. Tapahtuman teemalla "Elä tulevaisuuttasi tänään!" viestitään hlbti-vähemmistöihin kuuluvien halua elää ihmisarvoisesti ja olla onnellisia, huolmimatta valtion ja viranomaisten asettamista esteistä sekä yhteiskunnan asenteista.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!