EU:n perusoikeusvirasto on käynnistänyt hlbti-kyselytutkimuksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA) on avannut koko EU:n kattavan HLBTI-kyselytutkimuksen, johon voi osallistua verkossa. Tutkimuksella tuetaan lainsäädännön ja muiden toimenpiteiden kehittämistä ihmisten yhdenvertaisen kohtelun takaamiseksi. Tutkimuksessa kootaan Euroopan unionissa, Serbiassa ja Pohjois-Makedoniassa asuvien yli 15-vuotiaiden homojen, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisia mielipiteitä.

Asiasta verkkosivuillaan kertova Seta toteaa, että homomiesten, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten (HLBTI) arkielämässä koetusta syrjinnästä on satunnaisten uutisten ohella erittäin vähän vertailukelpoista tietoa koko EU:ssa.

Kyselyn tulosten perusteella sekä kansalliset että eurooppalaiset päätöksentekijät kuin myös kansalaisjärjestöt pystyvät suunnittelemaan vaikuttamistapoja ja muuta toimintaansa, joka auttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä elämään ja ilmaisemaan itseään vapaasti ilman pelkoa syrjinnästä. Jotta tuloksilla olisi painoarvoa, Eurooppalainen HLBTI-kysely tarvitsee vastaajikseen laajan ja moninaisen joukon homoja, lesboja, biseksuaaleja, transihmisiä ja intersukupuolisia kaikista maista.

HLBTI-kyselytutkimus on tähän saakka laajin, koko EU:n kattava hanke seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemusten keräämiseksi kyselytutkimuksen keinoin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen laaja osallistuminen tutkimukseen on hyvin tärkeää. Vastaukset käsitellään nimettömästi siten, ettei kenenkään ole mahdollista tunnistaa yksittäisiä vastauksia, kun tulokset esitellään.

Edellinen vastaava kyselytutkimus toteutettiin vuonna 2012. Tällä kertaa mukana ovat myös intersukupuoliset ihmiset. Edellisen tutkimuksen mukaan keskeisiä ihmisoikeusongelmia Euroopassa ovat laaja kiusaaminen oppilaitoksissa, transihmisten kokema syrjintä työelämässä, työnhaussa ja terveydenhuollossa sekä lukuisat viharikokset, joita myös jätetään laajasti raportoimatta.

2013 julkistettujen tulosten mukaan Suomessa työelämässä tai työnhaussa koettu syrjintä on vertailussa vähäisempää kuin muissa maissa, vaikka kuitenkin 15 % ilmoitti tulleensa syrjityksi. Suomalaiset vastaajat olivat muiden maiden vastaajia useammin olleet avoimia omasta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä kouluissa ja oppilaitoksissa. Silti melkein 60 % vastaajista oli osin tai täysin peittänyt todellisen itsensä alle 18-vuotiaana.

Kysely on Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) teettämä. Teknisestä toteutuksesta huolehtii tilastokonsultointiyritys Agilis ja viestinnästä HLBTI-yhteisön viestintään keskittyvä organisaatio Homo Evolution. Suomessa kyselystä tiedottaa ihmisoikeusjärjestö Seta.

Kysely on osoitteessa lgbtisurvey.eu/lgbti - ja vastattavissa 7. heinäkuuta asti.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!