Filippiinien presidentti sanoi "parantaneensa itsensä" homoudesta kauniiden naisten avulla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kertoo "parantaneensa itsensä" homoudesta kauniiden naisten avulla. 

- Trillanes ja minä olemme samanlaisia, mutta minä paransin itseni, sanoi Duterte.

Duterte kertoi olleensa "hieman homo" mennessään naimisiin ex-vaimonsa Elizabeth Zimmermanin kanssa. Pari erosi vuonna 2000. Hän sanoi tulleensa parantuneeksi tavattuaan nykyisen kumppaninsa Honeylet Avanceñan.

- Tulin jälleen mieheksi! Siispä kauniit naiset paransivat minut.

- Vihasin komeita miehiä sittemmin. Nyt suosin kauniita naisia.

Duterte esitti kommenttinsa Tokiossa, jossa hän puhui paikalliselle filippiiniläisten yhteisölle. Sivallus kohdistui Dutertea kritisoivaan senaattori Antonio Trillanesiin. Duterte on esittänyt pilkallisia kommentteja muistakin homoseksuaaleista tai sellaisiksi olettamistaan.

Asiasta kertoo esimerkiksi CNN.

Vuonna 2016 kampanjoidessaan Duterte ilmaisi kannattavansa samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon, mutta sittemmin hän muuttanut kantaansa.

Filippiineillä samaa sukupuolta olevien väliset suhteet eivät koskaan ole olleet rangaistavia ja Filippiinit on yksi Aasian hlbti-ystävällisimmistä maista. Alueen kulttuureissa on historiallisesti suhtauduttu avoimesti sukupuolisuuden ja seksuaalisuuden moninaisuuteen. Keskiajalla kolonisaation mukanaan tuoma roomalaiskatolinen on kuitenkin lisännyt kielteisiä asenteita. 

Koko maan kattavaa seksuaalivähemmistöjä koskettavaa syrjintäsuojaa ei ole, mutta joillakin alueilla syrjintä seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella on kiellettyä. Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamisesta käydään kiistaa oikeudessa.

Vuonna 2016 Duterte kutsui Yhdysvaltain silloista lähettilästä "huoran homopojaksi" puheessaan. Myanmarissa vuonna 2017 filippiiniläisille puhuessaan hän sanoi vastustavansa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Myöhemmin samana vuonna hän kuitenkin totesi tunnustavansa hlbti-vähemmistöjen merkityksen yhteiskunnassa.

Rodrigo Duterte (kuva: presidentin viestintätoimisto)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!