Baltian pride käynnistyy Liettuan pääkaupungissa Vilnassa

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Virossa, Latviassa ja Liettuassa vuorovuosin järjestettävä Baltic Pride käynnistyy Liettuan pääkaupungissa Vilnassa ja jatkuu sunnuntaihin. 

Viikon aikana järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa aiheena ovat kaapistatulo, Venäjän kuulumiset, ajankohtaiset hlbti-kysymykset ja hlbti-terminologia, juridisen sukupuolen vahvistaminen, suhde-elämä, työelämä, viharikokset ja terveys. Viikon ajan on auki kolmen liettualaistaiteilijan näyttely, jonka aiheena on näkymättömän tulo näkyväksi. 

Marssi yhdenvertaisuuden puolesta järjestetään lauantaina 8. kesäkuuta. Kulkueen jälkeen järjetään puistotapahtuma.

Baltian maista Latviassa asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan ovat selvitysten mukaan kielteisimmät ja Virossa vähiten kielteiset. Liettuassa ja Latviassa avioliitto on perustuslaissa määritelty vain naisen ja miehen väliseksi, eikä samaa sukupuolta olevien suhteita tunnusteta muutenkaan. Virossa samaa sukupuolta olevat voivat rekisteröidä parisuhteensa. Liettuassa ja Virossa juridisen sukupuolen vahvistaminen ei edellytä hedelmättömyyttä, mutta Latviassa hedelmättömyys vaaditaan kuten Suomessakin ja lisäksi Latviassa edellytetään kirurgista sukupuolen korjaamista.

Kesän 2018 Baltic Pride järjestettiin Latvian pääkaupungissa Riiassa ja kesällä 2017 Viron pääkaupungissa Tallinnassa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!