Japanissa yltyy keskustelu sukupuolineutraalista avioliitto-oikeudesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Tokio, Japani

Japanissa pääoppositiopuolueet tekivät maanantaina lakiesityksen, jossa vaaditaan tasa-arvoista avioliitto-oikeutta. Keskustelu on vilkastunut Taiwanisn hyväksyttyä samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden.

Asiasta kertoo Bloomberg.

Lakiesityksen takana ovat oppositiossa olevat perustuslaillinen demokraattinen puolue ja Japanin kommunistinen puolue. Esityksessään ne käyttävät sukupuolineutraaleja käsitteitä avioliiton osapuoliin ja vanhemmuuteen viitatessaan. 

Lakiesityksen ei odoteta etenevän, sillä valtaa pitää kansalliskonservatiiviseksi, oikeistopopulistiseksi ja nationalistiseksi kuvattu liberaalidemokraattinen puolue, joka ei ole edistänyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa muutenkaan.

Japanin perustuslaissa avioliitto on määritelty miehen ja naisen väliseksi. Valtio ei tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita muutenkaan, eikä maassa ole käytännössä minkäänlaista syrjintäsuojaa. Paikallisesti voimassa olevia syrjinnältä suojaavia säännöksiä kuitenkin on ja joillain alueilla samaa sukupuolta olevien parisuhdekin tunnustetaan.

Etenkin nuorempi väestö tukee samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon, toisin kuin päättäjät. Alle 50-vuotiaista useampi kuin kolme neljästä hyväksyy sukupuolineutraalin avioliitto-oikeuden. Japanissa keski-ikä on kuitenkin korkea, joten ikääntyvien vaikutus päätöksenteossa näkyy.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!