Brasilian presidentti: Brasiliasta ei pidä tulla "homoturismin paratiisia"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Brasilian presidentti Jair Bolsonaro (kuva: Palácio do Planalto / CC BY 2.0)

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on jälleen esittänyt homokielteisen kommentin. Bolsonaron mukaan maasta ei pidä tulla "homoturismin paratiisia".

Brasilialaisen Exame-julkaisun uutisesta kertoi The Guardian. Bolsonaro oli esittänyt kommentit toimittajille järjestetyn aamiaistapaamisen yhteydessä.

- Jos haluat tulla tänne ja harrastaa seksiä naisen kanssa, niin anna palaa. Emme kuitenkaan voi antaa tämän paikan tulla homoturismin paratiisiksi. Brasilia ei voi olla homomaailman ja homomatkailun maa. Meillä on perheitä, sanoi Bolsonaro.

Kommentillaan Bolsonaro viittasi siihen, että maailmalla hänet nähdään homofobisena. Bolsonaro uskoo, ettei hänen arvomaailmansa häiritse investointeja Brasiliaan.

Aiemmin New Yorkin demokraatteja edustava pormestari Bill de Blasio, 57, oli kiittänyt New Yorkin luonnonhistoriallista museota siitä, ettei se isännöi Brasilian ja Yhdysvaltain kauppakamarin gaalaa toukokuun puolivälissä, jossa presidentti Jair Bolsonaro olisi nimitetty brasilialaiseksi "vuoden henkilöksi". Bolsonaro pitää museon ratkaisua painostuksen tuloksena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

New Yorkin pormestari kuvasi kiitostensa yhteydessä Bolsonaroa esimerkiksi rasististen ja homofobisten asenteidensa vuoksi vaaralliseksi. Blasio on aiemminkin kritisoinut Bolsonaroa. Bolsonaron ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin välit taas ovat lämpimät.

Brasiliassa paikalliset hlbti-aktivistit ja muutkin arvomaailmaltaan liberaalit ovat kritisoineet voimakkaasti Bolsonaron viimeisintä kommenttia ja aiemminkin hänen vastaavia huomioitaan. Brasilian maineen erilaiset ihmiset hyväksyvänä maana katsotaan olevan uhattuna ja lisäksi paikallisen hlbti-vähemmistöihin kuuluvan väestön kohtaaman epäasiallisen käytöksen pelätään lisääntyvän.

Aiemmin "ylpeäksi homofobiksi" itseään kutsunut Bolsonaro on esimeriksi todennut näkevänsä poikansa mieluummin kuolleena kuin homoseksuaalina. Vuonna 2011 hän kertoi Playboy-julkaisulle, ettei hän voisi rakastaa homoseksuaalia poikaansa, vaan toivoisi hänen kuolevan onnettomuudessa. Vuonna 2013 hän sanoi Stephen Fryn haastattelussa, ettei brasilialainen yhteiskunta pidä homoseksuaaleista. Bolsonaron mukaan "homoseksuaaliset fundamentalistit" kasvattavat heteroseksuaaleja lapsia "homoiksi ja lesboiksi tyydyttämään tulevaisuudessa heitä seksuaalisesti". Presidentinvaalikampanjointinsa aikana hän ilmoitti olevansa valmis hakkaamaan suutelemassa näkevänsä homot, ja hän on verrannut homoparien suutelemista "pedofiilien oikeuteen harrastaa seksiä kaksivuotiaiden kanssa".

Jair Bolsonaro, 64, aloitti virkakautensa Brasilian presidenttinä vuoden 2019 alussa. Maan kansalliskongressin edustajainhuoneessa hän oli kansanedustajana vuodesta 1991 lähtien. Taustaltaan hän on armeijan upseeri. Bolsonaro on todennut Brasilian sotilasdiktatuurin olleen hyvää aikaa. 

1 kommenttia

Bolsonaro on perunut New Yorkin matkansa protestien vuoksi, jossa hänet oli alkuaan tarkoitus palkita.