J. K. Rowling valottaa Dumbledoren ja Grindelwaldin suhdetta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset sai ensi-iltansa syksyllä 2018 (elokuvan mainosjuliste)

Harry Potter -fantasiakirjasarjan luoja J. K. Rowling valottaa kahden Harry Potter -hahmon suhdetta tarkemmin: Tylypahkan rehtorin Dumbledoren ja pimeyden velho Grindelwaldin nuoruuden suhdetta hän kuvaa uskomattoman intensiiviseksi.

J. K. Rowling kertoi viimeisen Harry Potter -kirjan tultua julki vuonna 2007, että Tylypahkan rehtori Albus Dumbledoren on homo. Jo tuolloin hän viittasi rakkautensa Gellert Grindelwaldiin olleen hänen elämänsä rakkaus ja samalla "suuri tragedia". Dumbledoren seksuaalista suuntautuneisuutta oli Potter-fanien piirissä arvuuteltu aiemminkin.

Asia tuli uudelleen esiin syksyllä 2018 julkaistun Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) -elokuvan myötä. Sen tarina sijoittuu Harry Potterin tarinoita aiempaan aikaan, Dumbledoren (elokuvassa Jude Law) ja Gridelwaldin (elokuvassa Johnny Depp) nuoruuteen. Kyse on Ihmeotukset -sarjan toisesta osasta ja J. K. Rowlingin velhomaailman yhdeksännestä elokuvasta. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (Fantastic Beasts and Where to Find Them) julkaistiin syksyllä 2016. Sarjan kolmannen osan on määrä saada ensi-iltansa syksyllä 2020.

J. K. Rowling kertoo Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset -elokuvan Blu-Ray -julkaisun bonusmateriaaliin sisältyvässä haastattelussa, että hahojen välisessä suhteessa oli "seksuaalinen ulottuvuus".

- Se oli intohimoinen ja se oli rakkaussuhde. Mutta kuten missä hyvänsä suhteessa, oli se homosuhde, heterosuhde tai miten sen haluammekaan nimetä, toinen ei koskaan todella tiedä, mitä toinen tuntee.

- Et voi tietää, voit uskoa tietäväsi.

- Siispä olen vähemmän kiinnostunut seksuaalisesta puolesta - vaikka uskon siinä suhteessa olleen seksuaalisen ulottuvuuden - kuin niistä tunteista, joita he tunsivat toisiaan kohtaan. Se on ylivoimaisesti kiehtovinta kaikissa inhimillisissä suhteissa.

Ohjaaja Davis Yates lisää, että kyse on kahden toisiaan rakastavan miehen tarinasta, joiden lopulta on taisteltava toisiaan vastaan. Tämä on 21. vuosisadan tarina. Hän myös toteaa, että Dumbledore ei ollut avoin seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan muille hahmoille.

Asiaa käsittelevä PinkNews mainitsee Dumbledoren vihjaavan eräässä kohtauksessa, että pari oli keskenään "läheisempi kuin veljet" ja eräs takauma kuvaa kahden hahmon välistä homoeroottista hetkeä. Tämä sivujuoni on kuitenkin pitkälti häivitetty elokuvasta, oletettavasti siksi, että elokuvaa voisi levittää niihinkin maihin, joissa homosuhteet ovat kiellettyjä.

Aihetta käsittelee Suomessa Iltalehti.

Syksyllä 2007 esimerkiksi homoaktivisti Peter Tatchell ilmaisi tyytyväisyytensä "paljastuksesta". Hänen mukaansa on tärkeää, että lastenkirjallisuudessakin esiintyy homoseksuaaleja. Myös Stonewall-järjestöstä kerrottiin tuolloin olevan hienoa, että asia on sanottu julki.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!