Brasilialainen kongressiedustaja pakeni maasta tappouhkauksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Jeran Wyllys (kuva: SCDC - Encontro de Midialivrismo e Juventude - Rio de Janeiro)

Brasilialainen seksuaalivähemmistöön kuuluva kongressiedustaja ilmoitti torstaina, ettei jatka uudelle kaudelleen. Jean Wyllys, 44, perustelee ratkaisuaan halullaan säilyä hengissä. Hän kertoo joutuneensa tappouhkauksien kohteeksi, eikä tahdo marttyyriksi.

Asiasta kirjoittavat esimerkiksi BBC ja GayStarNews.

Parhaillaan Euroopassa oleskeleva Wyllys on kirjoittanut viestin tilanteestaan. Hänen mukaansa tappouhkauset ovat muuttaneet elämän sietämättömäksi ja kyllästyneensä elämään henkivartijoiden ympäröimänä. Kotoaan hän ei ole juurikaan voinut poistua. Wyllys on huolissaan myös sisaruksistaan ja äidistään, jotka ovat myös saaneet uhkailuja. Hän on todennut ihmisoikeusaktivisti Marielle Francon murhan herättäneen huomaamaan tilanteen vakavuuden.

Jean Wyllys tuli tunnetuksi Brasilian Big Brother -ohjelmasta vuonna 2005. Hän hyödynsi saamaansa julkisuutta kampanjoimalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman parantamisen puolesta. Hänen kongressivaalikampanjansa vuosikymmenen alussa oli menestyksekäs ja hän aloitti kongressiedustajana vuonna 2011.

Kongressissa Wyllys otti säännöllisesti yhteen presidentiksi valitun Jair Bolsonaron kanssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haastattelussa Wyllys on todennut ilmapiirin muuttuneen väkivaltaisemmaksi sen jälkeen, kun Bolsonaro voitti lokakuussa 2018 presidentin vaalin. Vuoden 2019 alussa virkaan astunut Bolsonaro on kuvannut itseään "ylpeäksi homofobiksi" ja hän on käsitellyt lausunnoissaan kielteiseen sävyyn esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä ja naisia sekä esittänyt rasistisia kommentteja.

Wyllysin vasemmistoa edustava puolue PSOL kertoo, että parlamentissa Wyllysin korvaa David Miranda, joka on myös avoimesti homo. Hän on naimisssa Pulizer-palkitun yhdysvaltalaisjournalistin Glenn Greenwaldin kanssa.

Brasilian nykyinen lainsäädäntö suhtautuu seksuaali- ja sukupolivähemmistöihin periaatteessa myönteisesti, mutta asenteet ovat monin paikoin kielteiset. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia surmataan vuosittain satoja.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!