Angola dekriminalisoi homoseksuaaliset suhteet

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Angolassa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet kieltänyt siirtomaa-aikainen laki "luonnonvastaisuudesta" lakkasi olevasta voimassa keskiviikkona.

Asiasta kertoo Human Rights Watch.

Vaikka nyt kumotun lainsäädännön perusteella ei ole tiettävästi ketään tuomittu rangaistukseen, on kiellon olemassaolo kuitenkin varjostanut vähemmistöihin kuuluvien elämää ja suhteita. 

Angolan hallituksen lakiuudistuksiin kuuluu myös seksuaalivähemmistöjä työsyrjinnältä suojelevia pykäliä.

Eteläisessa Afrikassa sijaitsevassa Angolassa on 19 miljoonaa asukasta. Maa itsenäistyi Portugalista vuonna 1975. Itsenäistymisen jälkeen maa kärsi pitkään levottomuuksista, joiden vuoksi taloudelliset ja inhimilliset olot ovat olleet heikot. Vuosituhannen vaihteen jälkeen päättyneen sisällissodan jälkeen olot ovat alkaneet parantua, mutta silti maa kuuluu maailman köyhimpiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Angolan asenneilmapiiri on yksi Afrikan liberaaleimmista maista hlbti-vähemmistöjä kohtaan. ILGA:n selvityksen mukaan 61 prosenttia maan asukkaiden katsoo, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla pitäisi olla samat oikeudet kuin heteroilla ja 65 prosenttia katsoo, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on suojeltava työsyrjinnältä. Transsukupuolisten aseman parantamista tukee 63 prosenttia.

Maailman maista 69:ssa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat yhä rikos. Lähes puolet näistä on Afrikan mantereella, jonka 54 maasta 34:ssä samaa sukupuolta olevat suhteet ovat rangaistavia.

2 kommenttia

Botswana seuraa Angolan esimerkkiä?

Botswanan korkein oikeus kokoontuu huomenna (14.3.) Gaboronessa käsittelemään homosuhteiden rangaistavuuden poistamista rikoslaista (§ 164 luonnonvastaiset teot). Botswanan sateenkaarijärjestö Legabibo on toiveikas:
https://twitter.com/legabiboadvo/status/1104962564314857472?ref_src=twsrc%5Etfw

Botswanan presidentti Mokgweetsi Masisi haluaa lakien suojaavan myös sateenkaarikansalaisia:
“There are also many people of same sex relationships in this country, who have been violated and have also suffered in silence for fear of being discriminated,” Masisi told the crowd. “Just like other citizens, they deserve to have their rights protected.”
Eteläafrikkalainen sateenkaarilehti Mamba uutisoi
https://www.mambaonline.com/2018/12/10/botswanas-new-president-acknowledges-lgbti-peoples-rights/

Pidetään peukkuja ja toivotaan parasta.