Hiv-tartunnat ennaltaehkäisevä prep-lääkitys tulossa Suomeen

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 2

Hiv-tartunnat ennaltaehkäisevää prep-lääkitystä suositellaan käytettäväksi Suomessa, kertoo Hivpoint. Prep on ennaltaehkäisevä lääkitys ja tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtama kansallinen hiv- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä julkaisee ohjeistuksen prep-lääkityksestä vuoden 2019 alussa. Uusi viranomaisohje suosittaa lääkitystä henkilöille, joilla on korkea riski saada hiv-tartunta. Estolääkityksen käyttöönotto on vähentänyt hiv-tartuntoja kaikissa maissa, joissa se on saatavilla.

Käyttäjille maksuton tai edullinen prep-lääkitys on saatavilla useissa Länsi-Euroopan maissa. Suomessa käytön esteenä on rinnakkaisvalmisteiden saatavuus.

Hivpointin asiantuntijat keskustelevat hiv-estolääkityksen mahdollisuuksista ja riskeistä osana Lääkäri 2019 -tapahtumaa 9.-11. tammikuuta. 

- Jokaisen lääkärin pitää tietää, mikä prep on ja kenelle se soveltuu. Se on tärkeä hivin ennaltaehkäisykeino korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille, kertoo Hivpointin hankekoordinaattori, seksuaalineuvoja Sami Tuunainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Oikein käytettynä lääkitys ehkäisee tehokkaasti tartuntoja. Esimerkiksi Lontoossa hiv-tartunnat miestenvälisessä seksissä ovat laskeneet 44 prosenttia prepin, hiv-lääkityksen sekä matalan kynnyksen seksitauti- ja hiv-testauksen ansiosta.

- Näyttö prepin hyödyistä on kasvattanut kiinnostusta lääkitystä kohtaan erityisesti homo- ja bimiesten keskuudessa.

- Teettämässämme tutkimuksessa 42 prosenttia vastaajista oli kiinnostuneita prep-lääkityksestä. Prepin käytöstä kiinnostuneiden mukaan lääkkeen tulisi olla käyttäjälle ilmainen tai se saisi maksaa käyttäjälle enimmillään 50 euroa kuukaudessa.

2 kommenttia

Truvada on ollut Suomessa jo pidempään. Meinataanko tässä nyt, että Suomessa lääkkeiden hintalautakunta pohtisi sen korvattavuutta PreP:na käytettynä? Tämä olisi uusi tieto.

Kuinka paljon jengi olisi valmis nostamaan veroprosenttiaan PreP-korvattavuutta varten?
Itse jäin miettimään sitä, että PrEPin myötä kumittelu jäänee vähemmälle ja muut seksitaudit leviävät irtosuhteissa edelleen. Sinänsä hienoa, ettei HI-virus leviä, mutta miten ne muut.