Mainonnan "vahingollisista" sukupuolistereotypioista aiotaan eroon kesällä 2019 Isossa-Britanniassa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Ison-Britannian mainontaa säätelevä elin The Committees of Advertising Practice (CAP) ilmoittaa, että mainonnassa kielletään vahingollinen sukupuolistereotypioiden ilmaiseminen. Sen mukaan mainosten stereotypiat vaikuttavat siihen, miten ihmiset näkevät itsensä ja paikkansa yhteiskunnassa.

Uudet kesäkuussa 2019 voimaan tulevat säännökset kieltävät kaikki perinteisesti sukupuoleen perinteisesti liittyvät stereotyyppiset klisheet. 

Päätöksen taustalla on taannoin julkaistu selvitys, josta kävi ilmi, että haitalliset stereotypiat voivat rajoittaa lasten, nuorten ja aikuisten valintoja, pyrkimyksiä ja mahdollisuuksia. Selvityksen taustalla on mainonnasta vastaavan viranomainen Advertising Standards Authority (ASA). Tällaiset rajoitukset saattavat estää yksilöitä hyödyntämästä mahdollisuuksia, pyrkimästä tietyille ammattialoille.

Jo nykyisin on kielletty seksualisoivat sukupuolistereotypita toisintavat mainokset. Ivaa henkilön seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuoli-identiteettiin sisältävät mainokset katsotaan sopimattomaksi, kuten myös mainokset joissa stereotypioita käytetään yksilöitä tai ryhmiä pilkkaavalla tavalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

ASA/CAP: Harmful Gender Stereotypes in Ads to be Banned

ASA/CAP: Offence: Sexual orientation and gender identity

1 kommenttia

Hienoa jos siellä nähdään sitten enempikin naisia roskakuski-ammateissa ja etenkin paljon nykyistä vähemmän naisia meikit silmillä.