Kansainvälistä transmuistopäivää vietetään 20.11.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Tiistaina 20.11. vietetään kansainvälistä transmuistopäivää (Transgender Day of Remembrance). Muistopäivää vietetään viharikosten seurauksena kuolleiden transihmisten muistoksi.

Transtukipisteen tiedotteen mukaan vuoden aikana on murhattu 369 transihmistä. Luku on kasvanut edellisestä vuodesta 44 murhalla.

- Viharikosten uhreina kuolleiden määrä osoittaa lisääntyneestä transihmisiin kohdistuvasta vihasta ja syrjinnästä, mikä tuottaa hengenvaaran ja itsemurhariskin, todetaan Transtukipisteeltä.

- Vuodesta 2008 alkaen on raportoitu 2982 transihmisten tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvan ihmisen murhaa 72 maassa. Yhdysvalloissa enemmistö murhatuista on alkuperäisväestöön kuuluvia tai rodullistettuja transnaisia (85%) ja Ranskassa, Italiassa, Portugalissa ja Espanjassa murhatuista (65%) on siirtolaisia.

Ajankohtaisia kysymyksiä

Transtukipisteen mukaan Suomessa joka kolmas transsukupuolinen koki syrjintää työelämässä tai työnhaussa Euroopan perusoikeusviraston vuonna 2013 tekemän kyselytutkimuksen mukaan. Tapauksista ei kuitenkaan usein raportoida viranomaisille.

Transidentiteetin omaavista nuorista taas noin 82 % ilmoitti kokeneensa koulussa toisinaan tai usein asiatonta kohtelua, kiusaamista tai syrjintää Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimuksen mukaan. Siitä käy myös ilmi, että joka toinen transnuori kohtaa fyysistä väkivaltaa ja vielä useampi häirintää tai psyykkistä väkivaltaa. Useampi kuin joka toinen transnuori on ajatellut itsensä vahingoittamista ja itsemurhaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Transtukipiste myös muistuttaa, että Suomen translaki on perustuslain ja ihmisoikeussopimusten vastainen. Translain kokonaisuudistus ei enää sen mukaan voi odottaa.

- Nykyinen translaki loukkaa myös lasten ja nuorten oikeutta sukupuolen itsemäärittelyyn tavalla, joka luo todellisen riskin heidän hyvinvoinnilleen. Perustuslakimme suojaa jokaisen henkilökohtaista vapautta, joka tarkoittaa fyysisen vapauden lisäksi itsemääräämisoikeutta.

Esiin nostetaan myös tarve kolmannen juridisen sukupuolivaihtoehdon luomiselle Suomeen. Monissa muissa maissa yksilöllä on oikeus olla olematta juridisesti mies tai nainen.

Transmuistopäivän kynttilämielenosoitus

Helsingin muistotilaisuus järjestetään 20.11. eduskuntatalon portailla klo 18.00–19.30. Kansanedustajia on pyydetty kunnioittamaan menehtyneiden muistoa tuomalla oman kynttilänsä tilaisuuteen.

Aamulla eduskunnan Kansalaisinfossa luovutetaan puolueille Amnestyn Suomen osaston vetoomus translain kokonaisuudistuksen sisällyttämiseksi seuraavan hallitusohjelmaan ja kuullaan transihmisten puheenvuoroja. Molemmat tilaisuudet ovat avoimia medialle.

TransHelsinki

Transmuistotilaisuus järjestetään osana sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaa TransHelsinkiä, jota on järjestetty vuodesta 1993. Transihmisten oikeuksia ajavat muun muassa Suomessa Trasek, Seta, transvestiittien ja transfeminiinien yhdistys Dreamwear Club ja Amnestyn Suomen osasto. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!