Yhdysvaltain välivaalit: demokraatit valtaan edustajainhuoneessa, republikaanit pitivät valtansa senaatissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Yhdysvalloissa välivaaleissa demokraatit saivat enemmistön kongressin edustajainhuoneessa, mutta republikaanit säilyttivät enemmistönsä senaatissa.

Suomen aikaa iltapäivällä demokraateille oli varmistunut 220 edustajainhuoneen paikkaa, kun enemmistöön tarvitaan 218 paikkaa. Republikaaneilla paikkoja on 194, kun laskematta oli vielä 21 paikkaa.

Senaatissa republikaaneilla on enemmistöön tarvittava 51 paikkaa, kun demokraateilla on 45 ja laskematta 4.

Sateenkaarivähemmistöön kuuluvat ehdokkaat

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ehdokkaita meni vaaleissa läpi ennätysmäärä. Asiaa käsittelee esimerkiksi GayStarNews.

Kansasista kongressiin valittu Sharice Davids kuuluu paitsi hlbti-vähemmistöön, edustaa myös Amerikan alkuperäisväestöä. Angie Craig valittiin Minnesotasta ja hänestä tuli samalla kongressin ensimmäinen sateenkaarivähemmistöön kuuluva äiti. New Hampshiresta kongressiin valittiin Chris Pappas.

Ensimmäisenä avoimesti hlbti-vähemmistöön kuuluvana senaattoriksi valittu Tammy Baldwin uusi paikkansa Wisconsinissa. 

Vermontin osavaltiossa kuvernööriksi ehdolla ollut demokraattien Christine Hallquist ei sen sijaan tullut valituksi. Hän on Yhdysvaltojen historian ensimmäinen transsukupuolinen ehdokas, ja sai äänistä runsaat 40 prosenttia.

Demokraatteja edustava Jared Polis, 43, Coloradon osavaltiossa on Yhdysvaltain ensimmäinen kuvernöörin vaalin avoimesti homoseksuaalina miehenä voittanut. Polis elää yhdessä kumppaninsa kanssa ja parilla on kaksi lasta. New Jerseyn kuvernöörinä toiminut Jim McGreevey tuli kaapista vasta eroamisensa yhteydessä vuonna 2004.

Vuonna 2016 Oregonissa biseksuaali Kate Brown valittiin kuvernööriksi ensimmäisenä avoimesti hlbti-vähemmistöön kuuluvana. Hän uusi välivaalissa paikkansa. 

Välivaalit

Arvioiden mukaan demokraattien voitto edustajainhuoneessa suitsii Trumpin hallinnon pyrkimyksiä olla edistämättä tai heikentää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa. Demokraatit ovat esimerkiksi luvanneet edistää koko liittovaltion kattavaa syrjintäsuojalainsäädäntöä.

Nelivuotisen presidenttikauden puolivälissä järjestettäviä vaaleja pidetään puntarina kansalaisten tyytyväisyydelle presidentin hallintoon. Välivaalit muuttavat usein demokraattien ja republikaanien välistä tasapainoa, jolloin presidentin hallinnon toimintamahdollisuudet joko kapenevat tai lavenevat.

Yhdysvaltain välivaaleissa valittiin 435-paikkainen kongressi ja 35 senaatin sadasta edustajista. Lisäksi maan 50:stä kuvernööristä valittiin 36.

Henkilöiden äänestämisen lisäksi esimerkiksi Massachusettsissa kysyttiin äänestäjien kantaa transsukupuolisia syrjinnältä suojelevaan lainsäädäntöön. Sen säilyttämisen puolesta oli 68 prosenttia äänestäjistä.

1 kommenttia

Arizonassa on vihdoin saatu senaattorin valintaan johtavan äänestyksen äänet laskettua. Voittajaksi tiukassa äänestyksessä on selvinnyt demokraattien Kyrsten Sinema, joka voitti republikaanien Martha McSallyn. Osavaltion senaattoriksi nouseva 42-vuotias Sinema on kertonut biseksuaalisuudestaan.

Floridan uudelleenlaskennan tuloksia odotetaan yhä niin senaattori- kuin kuvernööriäänestyksestäkin.