Kosmoksen ja Setan Ole sinä! -kirjoituskilpailun voitto 19-vuotiaalle helsinkiläisnuorelle

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Toukokuussa käynnistyneen sateenkaarinuorille suunnatun Kosmoksen ja Setan Ole sinä! -kirjoituskilpailun palkitut on julkistettu perjantaina Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kilpailuun rekisteröitiin kaikkiaan 144 tekstiä.

Kilpailun ensimmäiselle sijalle pääsi Pihla Tammisto tekstillään Kosketushäiriöistä ja aluista, mutta kuitenkin enemmän aluista. Voittaja sai 1 000 euron rahapalkinnon. Lisäksi tekstiä jatkotyöstetään kustantajan kanssa. 

- Tuomaristo ihastui tekstin tarinaan ja sen omalaatuisuuteen. Se on taitavasti kirjoitettu ja se nostaa esiin tärkeitä aiheita ja teemoja. Lapsen näkökulma on uskottava ja luonnon rooli viehättää. Tarinan palaset paljastuvat vähitellen ja ne muodostavat ehjän kaaren. Mielestämme tämä tarina ansaitsee ehdottomasti tulla kerrotuksi, toteaa tuomaristo perustelussaan.

Kilpailun voittaja Pihla Tammisto on 19-vuotias helsinkiläinen Kallion lukiolainen. Tammisto kertoo kirjoittaneensa niin kauan, kun kynä on pysynyt kädessä ja jo 9-vuotiaana hän päätti ryhtyä kirjailijaksi.

- Nykyään kirjoittaminen alkaa olla jo sellaista jatkuvaa rutiinia, että välillä se tuntuu enemmän osa-aikatyöltä kuin harrastukselta, mikä onkin yksi maailman ihanimpia tunteita! Tuntuu, että mä kirjoitan oikeestaan aivan kaikesta, sillä kirjoittaminen on paras tapa tutkia kiinnostavia teemoja, sanoo Tammisto.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- 'Kosketushäiriöistä ja aluista, mutta kuitenkin enemmän aluista' syntyi vuosi sitten mielikuvasta, jossa oli koski, saari, maja ja kaksi lasta, jotka kaikista ympäröivistä aikuisista huolimatta ovat toistensa ainoat huolenpitäjät. Menin tosi paljon kauemmas omalta mukavuusalueeltani tämän tekstin kanssa ja ainaki se kehitti mun rohkeuttani kirjoittaa. Toisaalta se oli myös kamalaa ja siksi kirjoitinkin lopulta mukaan niin paljo toivoa kun vaan pystyin. Mä halusin alusta asti kirjottaa ihmisten hyvyydestä ja selviytymisestä, en julmuudesta. Mutta kai kamaluus ja kauneus kulkee välillä helpoiten käsi kädessä.

- Yksi novellin hahmoista puhuu oikeudesta olla olemassa itselleen eikä muille ja siitä, että ihmisellä on oikeus päättää, mistä aloittaa oman tarinansa. Ne ovat oikeuksia, jotka mä toivoisin jokaisen ymmärtävän omikseen ja oppivan antamaan toisilleen.

Pihla Tammisto (kuva: Seta)

Toiselle sijalle nousi Laura Finska tekstillään Tunturilaulu. Hän sai 300 euron rahapalkinnon.

- Tunturilaulu on kaunis teksti, joka sai erityisesti kiitosta runollisesta ilmaisusta ja pohjoisen kuvauksesta. Se on ajassamme vahvasti kiinni oleva tarina, joka kuvaa samastuttavasti muuttoa Pohjois-Suomesta Helsinkiin ja purkaa Lappiin liittyviä kliseitä taitavasti. Teksti on paitsi uskottava myös koskettava, toteaa tuomaristo perustelussaan.

Kolmannelle sijalle pääsi Kaisa Vahteristo tekstillään Rakastan vakavaa naista. Hän sai 200 euron rahapalkinnon.

- 'Rakastan vakavaa naista' edustaa nykyrunoutta, joka on täynnä havaintoja juuri tämän päivän sateenkaarinuorten todellisuudesta. Runoissa on useita omaperäisiä oivalluksia, joissa on tavoitettu jotain sanoja suurempaa, toteaa tuomaristo perustelussaan.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Jani Toivola, Laura Gustafsson, Riina Mattila, Viima lampinen ja Mikko Aarne. Voittajat julkistettiin Helsingin kirjamessuilla perjantaina 26.10. alkuiltapäivästä.

1 kommenttia

Minua kiinnostaisi tieto, kuinka monta kirjoittajaa 144:stä oli homomiehiä, kuinka monta lesboja ja montako muihin sateenkaari-ihmisiin kuuluvia. Olettaisin tekstien paljastavan tuon seikan.