Viharikoksista kerätään tietoja kyselyllä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Viharikoksista kerätään tietoa 15.10.2018 asti nettilomakkeella. Tietojen kerääjä on USKOT-foorumi yhteistyössä Rikosuhripäivystyksen kanssa.

Ilmoituksia kerätään viharikoksen uhreilta, uhriksi joutuneiden läheisiltä tai rikoksen silminnäkijöiltä. Viharikoksesta voi ilmoittaa, vaikka siitä ei olisi tehty rikosilmoitusta poliisille. Tietoa kerätään viimeisen viiden vuoden ajalta.

Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä. Kaikki tiedot luvataan käsitellä, säilyttää ja raportoida luottamuksellisesti. Seta on ollut konsultoimassa kyselyn koostamisessa, ja lomakkeessa on 4 sukupuolivaihtoehtoa.

Tietojen pohjalta laaditaan varjoraportti. Kyse on raportista, johon kerätään sellaista tietoa, mitä ei voi saada viranomaisilta. Varjoraportti on osa Against Hate -hanketta, jota rahoittaa EU-komissio. Varjoraportin tietoja käytetään viharikosten ehkäisemiseen.

Viharikoksessa on kyse rikoksesta, jonka syy eli motiivi on tekijän tuntema viha tai ennakkoluulo jotakin ihmisryhmää kohtaan. Syy voi olla uhrin todellinen tai oletettu seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu, ihonväri tai syntyperä, etninen tai kansallinen tausta, uskonto, vakaumus tai vammaisuus. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!