Unkari seuraa Putinin mallia: sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmat aiotaan lopettaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Unkarin hallituksen mukaan syntyvyys on maassa liian pientä. Edes haikarat eivät auta. Nyt yritetään ratkaista ongelmaa kieltämällä sukupuolentutkimus- ja opetusohjelmat.

Kahdessa unkarilaisessa yliopistossa on ollut sukupuolentutkimuksen maisteriohjelma, uusin vuodesta 2017 alkaen. Nyt Unkarin hallitus on päättänyt lopettaa nämä opetus- ja tutkimusohjelmat (lopullinen päätös vielä puuttuu). Samanlainen päätös on aiemmin tehty Venäjällä. Sukupuolen tutkimusta syytetään piilo-ohjelmaksi seksuaalivähemmistöjen ja feministien etujen ajamiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erilaista sukupuoliin liittyvää tutkimusta on ollut pitkään eri oppiaineissa, esim. kirjallisuudessa, kielissä, historiassa, antropologiassa, elokuvassa, jne. On tutkittu, millaisia vaikutuksia sukupuolilla on yhteiskunnissa. Nykyään vallitseva käsitys alkaa olla, että sukupuoli on muutakin kuin biologiaa tai X- ja Y-kromosomeja. Yhteiskunta vaikuttaa siihen, millaisia sukupuolet ovat. Jo lapsesta alkaen syntyy odotuksia siitä miten tytöt tai pojat käyttäytyvät, pukeutuvat, puhuvat. Koulukirjoissa on viime vuosiin saakka vahvasti näkynyt, miten toimii poika ja miten tyttö. Nyt tämä sukupuolisidonnaisuus on alkanut murtua ainakin osassa Euroopan maita. Vielä on ennakkoluuloja esim. siitä, mihin ammatteihin pojat tai tytöt sopivat. Konservatiivinen äärioikeisto eri maissa haluaa pitää kiinni vanhoista perinteistä ja miesten ”ylivallasta” ja vastsustaa kiihkeästi sukupuolentutkimusta. Amerikkalainen äärioikeisto erityisen vahvasti torjuu sukupuolijaon lieventämisen. Samoin Venäjällä vahvat sukupuoliroolit kuuluvat valtion ja kirkon keskeisiin opinkappaleisiin. Suomessa kristilliset ja perussuomalaiset vastustavat "gender-ideologiaa" ja erityisesti sitä, etä sukupuolia voi olla enemmänkin kuin kaksi.

Kun budapestiläinen ELTE-yliopisto ilmoitti vuoden 2017 alussa sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmasta, maan kristillisdemokraattien nuorisojärjestön puheenjohtaja lähetti yliopistolle moitekirjeen ja vaati perumaan sukupuolentutkimusohjelmat. Nuorisojärjestön puheenjohtaja käytti kaikki vanhat kliseet sukupuolentutkimusta vastaan. Hän mm. muistutti, että maan suuri ongelma on vähäinen väestönkasvu eikä sitä ongelmaa ratkaista perustamalla seksuaalivähemmistöille ja feministeille omat opintoalat.

Égető problémánk a demográfiai kérdés, ami nem a szexuális kisebbségek 
tanulmányozásával és a feminista filozófia elmélyítésével fog megoldódni.

Hän vaatii, että yliopistoon on perustettava väestöinstituutti, tutkimuskohteena perhe, eikä sinne saa palkata samaa opettajavoimaa, joka toimii nyt sukupuolentutkimuksessa.

Rektor Urat, hogy az erre a szakra szánt pénzzel, erőforrással inkább egy demográfiai intézetet
, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel, de semmiképp ne 
ugyanazokkal az oktatókkal és olvasmánylistával, mint a gender studies esetében.

Nettikeskusteluissa äärioikeiston viha kohdistuu pääasiassa ”gender studies” -käsitteeseen. Unkarilainen ELTE-yliopisto ei sen vuoksi halunnut käyttää tätä termiä vaan unkarilaista társadalmi nemek tanulmánya (”yhteiskunnallinen” sukupuolioppiaine). Siinä korostuu, ettei tarkoitus ole tutkia biologiaa vaan yhteiskuntaa.

Nyt, kun hallituksessa päätettiin oppiaineen lopettamisesta, perusteena oli mm. se, että kyseessä ei ole tieteenala vaan ideologia, samantapainen kuin marxismi-leninismi. Hallitus asettaa oppiaineen tieteellisyyden kyseenalaiseksi.

Sukupuolentutkimusta ei Unkarissa enää voida harjoittaa. Hallituksen virallisen selityksen mukaan oppiaineella ei ollut käyttöä eikä ollut kiinnostusta. ELTE-yliopisto ei ole ottanut kantaa kieltopäätökseen paitsi, että maksajalla on oikeus lopettaa toimintoja. Sen sijaan toinen yliopisto, Central European University, ilmoitti, että se pitää kiinni tieteen vapaudesta ja torjuu kaikki sensurointiyritykset.

Suomalainen tutkija Wienissä pitää blogia, jossa seurataan Keski-Euroopan tapahtumia. Toissa päivänä hän kommentoi sukupuolentutkimuksen tilaa Unkarissa

1 kommenttia

Taas kerran haluan muistuttaa ihmisille, että vaikka unkarilaiset puhuvat suomen kielelle hyvin kaukaisesti sukua olevaa suomalais-ugrilaista kieltä, ovat unkarilaiset etnisesti slaaveja eivätkä suinkaan suomalais-ugrilaisen ja germaanisen verenperimän sekoitusta kuten suomalaiset ja virolaiset.

Ihan vain muistutuksena. En suinkaan tällä mihinkään viittaa noin muuten :-D