Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla Debussyn musiikkia ja kokoelma Bilitiksen runoja

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Tiistaina 17.7.2018 Kuhmossa kamarimusiikkifestivaaleilla esitettiin kiinnostava musiikin ja runojen yhteisteos, jossa runkona olivat Bilitiksen runot naisten välisestä rakkaudesta ja Claude Debussyn musiikki. Konsertti löytyy Ylen Areenasta.

Bilitiksen laulut on laatinut ranskalainen Pierre Louys´n 1800-luvun lopulla. Hän kertoi aikalaisilleen, että runot ovat peräisin antiikista, Kyprokselta, n. 600 ennen ajanlaskun alkua. Samoihin aikoihin kreikkalainen naisrunoilija Sapfo vaikutti Mytilenen kaupungissa Lesboksen saarella. Tarinan mukaan runot löytyivät hautakammion seinästä. Myöhemmin ilmeni, että Pierre Louys on kirjoittanut runot itse.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranskalaissäveltäjä Claude Debussy kiinnostui runoista ja sävelsi laulusarjan Trois chansons de Bilitis (Kolme Bilitiksen laulua.

Kuhmossa kuultiin tiistaina mezzosopraano Jeni Packalenin esittävän runot ja niiden välissä orkesteri soitti Debussyn musiikkia. Runot on suomentanut Pentti Saaritsa.

Kuhmon tiistai-illan konsertin teemana on: Muusat ja seireenit. Bilitiksen laulut kuullaan kolmesta teoksesta keskimmäisenä. Ennen esitystä haastatellaan Jeni Packalenia.

Muusat ja seireenit Areenassa 20.8.2018 saakka

Daughters of Bilitis, Bilitiksen tyttäret

Ensimmäinen lesbojen kansalaisoikeusjärjestö, ”Bilitiksen tyttäret”, DOB, perustettiin vuonna 1955 San Franciscoon. Se oli aikaa, jolloin lesboihin suhtauduttiin vihamielisesti ja syrjivästi. Järjestön perustajiin kuuluivat Del Martin ja Phyllis Lyon, jotka vuosikymmeniä toimivat merkittävinä ihmisoikeusaktivisteina. Phyllis on tällä hetkellä 94-vuotias, hänen elämänkumppaninsa Del on jo kuollut.

0 kommenttia

Viestejä ei löydy.