Ecuador: Samaa sukupuolta olevien avioliittoja koskeva kielto oikeuden mukaan laiton

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Cuencan kaupungintalo (kuva: Micah & Erin / cc-by-sa-2.0)

Ecuadorin ylämaalla sijaitsevan Azuayn maakunnan pääkaupungissa Cuencassa oikeusistuin määräsi, että samaa sukupuolta oleville on sallittava avioliiton solmiminen. Päätöksellä arvioidaan olevan valtakunnallista merkitystä.

Asiasta kertoo esimerkiksi GayStarNews.

Taustalla on tapaus, jossa maistraatti oli torjunut naisparin avioliittolupahakemuksen. Ecuadorin perustuslaki määrittelee avioliittolain vain miehen ja naisen väliseksi. Equadorissa samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa. 

Perhetuomioistuimen kaksi tuomaria määräsivät, että maistraatin on "välittömästi" annettava naisille avioliittolupa. 

Tuomarit vetosivat päätöksessään Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistumen alkuvuonna tekemään päätökseen, jonka mukaan samaa sukupuolta olevia pareja on kohdeltava kuten eri sukupuolta olevia pareja, ja transsukupuolisille henkilöille kuuluu oikeus muuttaa nimi henkilöpapereihin.

Costa Ricassa toimivan Amerikan valtioiden ihmisoikeustuomioistuimen päätöstä pidetään merkittävänä, sillä 20 Amerikan valtioiden järjestön 30:sta jäsenvaltiosta on tunnustanut järjestön ihmisoikeustoimikunnan yhteydessä toimivan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut sitoviksi.

Jo toukokuussa Ecuadorin korkein oikeus on todennyt toisen hlbti-perhekysymyksen kohdalla ihmisoikeustuomioistuimen määräyksen Ecuadoria sitovaksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat joutuvat yhä kohtaamaan syrjintää ja väkivaltaa Ecuadorissa. Maassa harjoitetaan yhä ns. eheytysterapioita, vaikka ne ovat olleet kiellettyjä. Lesbojen on kerrottu joutuneen hoitojen yhteydessä pakkosyöttämisen, väkivallan ja "korjaavien" raiskausten kohteeksi hoitojen yhteydessä. 

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta