Dana Internationalin esiintymisen peruuntumista Helsinki Priden pääjuhlassa vaaditaan

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Kuvakaappaus twitteristä

Sosiaalisessa mediassa on esitetty vaatimuksia perua laulaja Dana Internationalin esiintyminen Helsinki Priden pääjuhlassa, sillä israelilaislaulajan todetaan tukeneen Israelin ihmisoikeusloukkauksiksi katsottua toimintaa.

- Pridellä esiintyy Dana International, joka on tukenut Israelin armeijan Mavi Marmaralla tekemää joukkomurhaa ja esittää itsensä Israelin, apartheid-valtion, lähettiläänä, kirjoitti Syksy Räsänen Twitter-viestissään 26. kesäkuuta.

Hän toteaa, että Israelin hyökättyä kansainvälisillä vesillä Gazan saartoa murtavaan Mavi Marmara -laivaan ja surmattuaan yhdeksän ihmistä, Dana Internationalin edustaja kertoi, että armeijaa ei saa arvostella ja Dana International pukeutuu armeijan paitaan osoittaakseen tukeaan. Samoin hän toteaa, että kun Israel tuhosi elämän edellytyksiä Gazassa 2014 ja tappoi satoja siviilejä, Dana International reagoi sanomalla, että eurooppalaisilla ei ole oikeutta arvostella Israelin politiikkaa. Räsänen toteaa myös Dana Internationalin arvostelleen UNESCO:a sen arvosteltua Israelin mihityspolitiikkaa ja toimia Itä-Jerusalemissa.

Syksy Räsänen arvelee, ettei HeSeta ole ollut tietoinen Dana Internationalin kannanotoista. Räsäsen mukaan israelilaislaulajan esiintyminen tulisi priden päätapahtumassa perua 

- On totta, että kaikki Internationalin kannanotot eivät ole olleet tiedossamme. Myös meillä järjestönä on koko ajan opittavaa toiminnassamme, tämä on siitä hyvä esimerkki. Siksi toivotammekin, että keskustelu jatkuu esim. huomenna Heseta Loungeen Puistojuhlaan klo 14-18, toteaa HeSeta lauantaina postatussa vastausviestissään.

HeSeta on jo aiemmin ottanut asiaan kantaa verkossa julkaistussa tiedotteessa, jossa todetaan, että Helsinki Pride on syrjinnästä vapaa. Tiedotteessaan HeSeta kiittää huolenaiheen esille nostamisesta ja toivotetaan yleisö tervetulleeksi keskustelemaan HeSetan Loungeen puistojuhlan aikana klo 14-18 30.6.

- Teidän ideoilla, ajatuksilla ja tuntemuksilla koskien LHBTIQ+ yhteisön oikeuksia on merkitystä, todetaan HeSetan tiedotteessa.

Tiedotteessa todetaan myös, ettei kansallissymboleita tai puheita sallita Pride-tapahtumissa, ainostaan Pride-lipun käyttö on sallittu. Asiaa perustellaan huolella syrjivästä nationalismista, joka saattaisi vaarantaa yhteisömme jäsenten oikeudet ja hyvinvoinnin. Tyypillisesti suurten kaupunkien pride-tapahtumissa näkyy paljon kansallislippuja; ulkomailta tulevat pride-turistit liehuttavat kotimaansa lippuja ja paikallisetkin usein ilmentävät iloaan omasta kotimaasta lippua liehuttamalla.

Dana International, oikealta nimeltään Sharon Cohen on ensimmäin Eurovision laulukilpailun voittanut transsukupuolinen henkilö. Israelilaislaulaja vei kappaleellaan Diva laulukilpailun voiton vuonna 1998.

Syksy Räsänen on tunnettu fyysikko. Hän on ottanut näkyvästi kantaa myös Israelin valtion toimiin palestiinalaisia kohtaan.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta