Itävallan vaalivalvojaiset

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 14

Kuka voittaa vaalit?


Parlamenttivaalit pidetään sunnuntaina. Tässä puolueet:

***

ÖVP konservatiivinen kansanpuolue

Homojärjestö HOSI Wien ottaa selkeästi kantaa asiaan. Konservatiivinen kansanpuolue ÖVP ei ole tehnyt 20 vuoden aikana ainoatakaan uudistusta, jolla homojen ja lesbojen asema paranisi. Konservatiivinen ÖVP on ollut 22 vuotta hallituksessa ja heillä on ollut 25 vuotta parlamentissa enemmistö. ÖVP perusti toissa vuonna perspektiiviryhmän, joka suositteli homoliittolakia monien muiden Euroopan maiden tapaan. Kuitenkin puolueen vanhoilliset nuijivat esityksen pois päiviltä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


FPÖ oikeistolainen vapauspuolue ja BZÖ populistinen Itävallan tulevaisuuden liitto

Yhtä vähän positiivista on tullut FPÖ-puolueelta (oikeistolainen vapauspuolue) ja BZÖ-puolueelta (oikeistopopulistinen Itävallan tulevaisuuden liitto). Jokainen homo ja lesbo, joka äänestää näitä puolueita, äänestää omaa etuaan vastaan, sanoo HOSI Wien. BZÖ-puolueen ääniharavana on Jörg Haider, joka oli jo 2000-luvun alussa maan johdossa ja muu läntinen Eurooppa ei tiennyt, miten asiaan pitäisi suhtautua – boikotteja vai mitä. Jörg Haider ilmoittaa, että ketään ei laeissa syrjitä, mutta mitään avioliiton kaltaista rinnakkaisjärjestelmää ei myöskään luoda.


SPÖ sosiaalidemokraatit

Homojärjestö HOSI Wienin puheenjohtaja Christian Högl on sosiaalidemokraattien (SPÖ) ehdokkaana, ja nyt on hyvät mahdollisuudet saada Itävallan parlamenttiin ensimmäinen avoimesti homo kansanedustaja. Vaikka HOSI Wien on poliittisessti riippumaton homojärjestö, se silti avoimesti kannattaa omaa puheenjohtajaansa kansanedustajaksi. Täysin ymmärrettävää. Sosiaalidemokraatit kannattavat homoliittoja.


Vihreät Grünen

Vihreät (Die Grünen) on ajanut jo vuodesta 2005 lähtien aviliiton avaamista myös homo- ja lesbopareille.


Kommunistit KPÖ

Itävallan kommunistinen (KPÖ) puolue ilmoittaa, että se on ajanut jovuodesta 2004 alkaen avioliiton avaamistam yös homoille ja lesboille.


Liberaalifoorum LIF

Liberaalifoorum (LIF) ilmoittaa, että se haluaa avata siviiliavioliiton homoille ja lesboille.

***

Muitakin puolueita on – enemmän kuin koskaan ennen. Kantaa homoliittoihin ei ole kerrottu homojäörjestöjen kyselyyn:

FRITZ kansalaisfoorumi Fritz Dinkhauserin ympärillä

Kristilliset (Christen)

Pelastakaa Itävalta (Rettet Östereeich)

***

Gayboy.at –sivustossa on ollut koeäänestys. Miten homot äänestävät (suluissa viime vaalien tulokset 2006):
Oikeistolainen vapauspuolue FPÖ 22% (11%)
Vihreät Grünen 20% (10%)
Liberaalifoorum LIF 19%
Sosiaalidemokraatit SPÖ 18% (36%)
Itävallan kansanpuolue ÖVP 8% (34%)
Haiderin puolue BZÖ 6% (4%)
Kommunistit KPÖ 3%

FPÖ saa kyselyyn vastanneilta homoilta (?) suuren kannatuksen. Millainen kanta heillä on homoliittoihin? Ei tietoa, sillä puolue ei ole vastannut homojärjestö Lambdan kyselyyn. Vanhastaan kuitenkin tiedetään, että kanta on kielteinen.

Edellisistä vaaleista on tietoa tässä:
http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=4026

14 kommenttia

Itävallan vaalien voittajaa ei juuri uskalleta arvuutella. Arviolta miljoona äänestäjää ei ole vielä päättänyt, ketä äänestää. Market-Institut, mielipidetiedustelujen järjestäjä uskalsi kuitenkin eilen ennustaa voittoa sosiaalidemokraateille.

Nyt ratkaistaan viideksi vuodeksi, kenestä tulee liittokansleri, sillä perinteisesti voittanut puolue saa liittokanslerin paikan (meikäläisittäin pääministeri). Jos sosiaalidemokraatit voittavat, kansleriksi saattaa tulla 48-vuotias Werner Faymann, joka vielä kolme kuukautta sitten oli itävaltalaisille tuntematon suuruus.

Monet mielipidetutkijat olivat yhtä mieltä siitä, että molemmat ennen suuret puolueet ÖVP (konservatiivit) ja SPÖ (sosiaalidemokraatit) saattavat romahtaa alle 30 prosentin. Ne ovat olleet kaksi vuotta yhdessä hallitusvastuussa ja "pettäneet kansan". Heiltä kadonneet äänet menevät oikeistolaiselle vapauspuolueelle (FPÖ) tai Haiderin BZÖ-puolueelle. Mielipidetutkijoiden mukaan tämä on protesti "vanhoille puolueille".

Vihreätkään tuskin pääsevät entisiin lukemiin (11%). Heidän merkityksensä vähenee, kun valitaan uutta hallitusta.

Tilanne on vaikea. Sosiaalidemokraatit ja konservatiivit ovat jo vaalikeskustelussa ilmoittaneet, että he eivät lähde hallitukseen ulkomaalaisvihamielisten ja EU-vastaisten "pienpuolueiden" kanssa. Sellainen hallitus aiheuttaisi EU:ssa jälleen monia harmaita hiuksia.

*****

Homoille ja lesboille tilanne on hankala. Itävaltassa ei ole vielä homoliittoja. Voi käydä niin, että homoliittoasia hautautuu näiden vaalien jälkeen pitkäksi aikaa. Asiaa ajavat puolueet ovat selkeästi alakynnessä.
Vain yksi mielipidetutkimusten tekijä on viime päivinä uskaltanut kertoa ennusteen prosentteja (suluissa edelliset vaalit):

Homoliittojen puolesta:

Sosiaalidemokraatit SPÖ 29% (36%)
Vihreät Grünen 10% (11%)

Homoliitot ei puolueohjelmassa:

Konservatiivinen kansanpuolue ÖVP 27% (34%)
Oikeistolainen Vapauspuolue FPÖ 19% (11%)
Populistinen Tulevaisuuden liitto BZÖ 8% (4%))

Loput puolueet jäänevät äänikynnyksen alapuolelle. Homoliitoilla ei ole tämän ennusteen mukaan mitään mahdollisuuksia.