Itävallan vaalivalvojaiset (juttukommentit)

  • 1 / 14
  • vaeltaja2006
  • 27.9.2008 6:43
Itävallan vaalien voittajaa ei juuri uskalleta arvuutella. Arviolta miljoona äänestäjää ei ole vielä päättänyt, ketä äänestää. Market-Institut, mielipidetiedustelujen järjestäjä uskalsi kuitenkin eilen ennustaa voittoa sosiaalidemokraateille.

Nyt ratkaistaan viideksi vuodeksi, kenestä tulee liittokansleri, sillä perinteisesti voittanut puolue saa liittokanslerin paikan (meikäläisittäin pääministeri). Jos sosiaalidemokraatit voittavat, kansleriksi saattaa tulla 48-vuotias Werner Faymann, joka vielä kolme kuukautta sitten oli itävaltalaisille tuntematon suuruus.

Monet mielipidetutkijat olivat yhtä mieltä siitä, että molemmat ennen suuret puolueet ÖVP (konservatiivit) ja SPÖ (sosiaalidemokraatit) saattavat romahtaa alle 30 prosentin. Ne ovat olleet kaksi vuotta yhdessä hallitusvastuussa ja "pettäneet kansan". Heiltä kadonneet äänet menevät oikeistolaiselle vapauspuolueelle (FPÖ) tai Haiderin BZÖ-puolueelle. Mielipidetutkijoiden mukaan tämä on protesti "vanhoille puolueille".

Vihreätkään tuskin pääsevät entisiin lukemiin (11%). Heidän merkityksensä vähenee, kun valitaan uutta hallitusta.

Tilanne on vaikea. Sosiaalidemokraatit ja konservatiivit ovat jo vaalikeskustelussa ilmoittaneet, että he eivät lähde hallitukseen ulkomaalaisvihamielisten ja EU-vastaisten "pienpuolueiden" kanssa. Sellainen hallitus aiheuttaisi EU:ssa jälleen monia harmaita hiuksia.

*****

Homoille ja lesboille tilanne on hankala. Itävaltassa ei ole vielä homoliittoja. Voi käydä niin, että homoliittoasia hautautuu näiden vaalien jälkeen pitkäksi aikaa. Asiaa ajavat puolueet ovat selkeästi alakynnessä.
  • 2 / 14
  • vaeltaja2006
  • 27.9.2008 7:05
Vain yksi mielipidetutkimusten tekijä on viime päivinä uskaltanut kertoa ennusteen prosentteja (suluissa edelliset vaalit):

Homoliittojen puolesta:

Sosiaalidemokraatit SPÖ 29% (36%)
Vihreät Grünen 10% (11%)

Homoliitot ei puolueohjelmassa:

Konservatiivinen kansanpuolue ÖVP 27% (34%)
Oikeistolainen Vapauspuolue FPÖ 19% (11%)
Populistinen Tulevaisuuden liitto BZÖ 8% (4%))

Loput puolueet jäänevät äänikynnyksen alapuolelle. Homoliitoilla ei ole tämän ennusteen mukaan mitään mahdollisuuksia.
  • 3 / 14
  • vaeltaja2006
  • 27.9.2008 7:11
Perjantai-iltapäivänä tunteet kuumenivat. Vapauspuolueella (FPÖ) oli vaalitilaisuus Wienissä, paikalla 3 500 kannattajaa. Vastamielenosoittajat häiritsivät tilaisuutta mm. huutelemalla "Isänmaa sydämessä, paskaa päässä". Poliisi joutui vastamielenosoittajien kanssa tuntien kahakkaan. Mukana mielenosoittajien joukossa oli esim. musta blokki ja erilaisia antifasistisia ryhmiä.

Vihreät syyttivät, että yhteenottojen syynä on FPÖ-puolueen ulkomaalaisvastainen kiihotus, jolla puolue yhä vahvemmin hakee kannattajiaan.

****

Gayboy-sivuston gallupissa homot antavat paljon ääniä tälle ulkomaalaisvastaiselle FPÖ-puolueelle.
  • 4 / 14
  • vaeltaja2006
  • 28.9.2008 6:54
Homojen ja lesbojen äänestyskäyttäytyminen


Die Presse –lehti kyseli toissa päivänä, keitä homot ja lesbot kannattavat Itävallan vaaleissa. Nyt lopuillaan olevalla parlamenttikaudella rekisteröity parisuhde oli vahvasti esillä. Vaalikamppailussa tämä teema on työnnetty maton alle. Mutta homojen ja lesbojen äänet ovat kysyttyjä. Väestöstä 5-10% on homoja ja lesboja, joten vaalikamppailussa kannattaa kiinnittää huomio heihin päin.

Mitä puolueita HLBTI-väki kannattaa? Sosiaalidemokraattien homokandidaatti Christian Högl näkee asian näin (hän itse on ehdokassijalla 37 eikä usko pääsevänsä läpi):

Perinteisesti homot ja lesbot äänestävät sosiaalidemokraatteja ja vihreitä. Mutta monet haluavat äänestää myös konservatiivista kansanpuoluetta (ÖVP). Homojen joukossa on paljon liikemiehiä. Mutta myös vapauspuolue (FPÖ) kiinnostaa. Heidän johtajansa Strache miellyttää ulkonäöltään monia. Myös Haiderilla on kannattajia. Siihen vaikuttaa ehkä huhut Haiderin biseksuaalisuudesta (Haider itse on torjunut sen väitteen).

Ja homojen joukoissa on aika paljon ulkomaalaisvihamielisyyttä. Halutaan nujertaa muslimit, jotka ovat homoja vastaan.

Summa summarum: Homojen ja lesbojen äänestyskäyttäytyminen ei paljonkaan eroa muun kansan äänestyskäyttäytymisestä.

Vihreiden ehdokkaana on lesbo, meppi, Ulrike Lunacek. Vihreät muistavat vaalimökeillä käyviä homoja ja lesboja "oral-safella" ja kondomipakkauksilla. Vihreät suosittelevat itseään sen vuoksi, että vihreitä, avoimesti homoja ja lesboja on tärkeissä viroissa, kuten esim. Lisa Rücker Grazin varapormestarina. Vihreät haluavat homoliittolain ja täydellisen tasa-arvon suhteessa heteroavioliittoihin,.

Myös liberaali foorumi haluaa täyden tasa-arvon homoille ja lesboille.


Muut puolueet eivät ole edes yrittäneet miellyttää homo/lesboäänestäjäkuntaa. Konservatiivisessa kansanpuolueessa (ÖVP) oli homomyönteinen aloite, mutta se on haudattu. Myöskään tulevaisuuspaperista ei enää puhuta. Siinä luvattiin homoliittoja. Mutta kansanpuolueen vaalilistoilla on useita homoja.

(DiePresse)

Vaalihuoneistot sulkeutuvat klo 18 ja sen jälkeen tulee ensimmäinen ennuste.
  • 5 / 14
  • vaeltaja2006
  • 28.9.2008 18:17
Itävallan television ensimmäinen ennuste lupaa "vanhoille puolueille" jyrkkää alamäkeä. Populistiset ja ulkomaalaisvihamieliset puolueet nousevat jyrkästi.

Klo18 ensimmäinen ennuste
Sosiaalidemokraatit 28% (pudotus 7%)
Konservatiivinen kansanpuolue 25% (pudotus 9%)
Vihreät 10% (pudotus 0,5%)

Ulkomaalaisvihamielinen vapauspuolue FPÖ 18% (nousu 7%)
oikeistopopulistinen Haiderin BZÖ 12% (nousu 8%)

Liberaalit 2% (uusi puolue)
Dink 2% (uusi puolue)

Itävallasta on tulossa Euroopan uníonin uusi ongelmatapaus.
  • 6 / 14
  • vaeltaja2006
  • 28.9.2008 18:26
Homoliittoja tuskin saadaan Itävaltaan


Todennäköinen hallitus tulee olemaan kansanpuolue ja oikeistopopulistiset puolueet. Tällainen hallitus aiheuttaa Euroopassa paljon närästystä. Homoliitoista ei ole puhettakaan.
  • 7 / 14
  • vaeltaja2006
  • 30.9.2008 14:48
Helsingin Sanomat kielen uusijana


Itävallan ongelmaan on havahduttu vasta pikku hiljaa. Äärikoikeisto sai valtavan äänivyöryn, ja nyt on ihmettelyn aika. Helsingin Sanomat on päättänyt ottaa käyttöön uuden sanan. Äärioikeistolaiset itävaltalaispuolueet eivät enää olekaan äärioikeistolaisia vaan ne ovat "laitaoikeistoa". Näin uudussanalla yritetään peittää puolueiden äärikansalliset ja rasistiset puolueohjelmat. Hesarin nettisivulla on käynnissä keskustelu siitä, mitä on tapahtumassa.
http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=142546&messageID=2450317&

Pitäisikö kansa vaihtaa? Ja homot, sillä homoista melkoinen osa kannatti näitä ääripuolueita!?? Ne eivät taatusti aja yhdenkään hlbti-ihmisen asiaa.
  • 8 / 14
  • Dragon-85
  • 30.9.2008 18:55
Ehkä moni Itävallankin homoista ajattelee, että viholliseni vihollinen on ystäväni? En sitten tiedä onko kyseisessä maassa ollut miten paljon ongelmia maahanmuuttajien kanssa. Onko Vaeltajalla tietoa tästä?
En teidä tarkkaan, kuinka paljon Itävallassa on ongelmia maahanmuuttajien (sielläkin on tuettu Gastarbeiterien maahanmuuttoa, ihan kuin Saksassa) kanssa ja kuinka selkeästi ryhmä näkyy esimerkiksi rikostilastoissa. Mutta mikäli tällaisia ongelmia on, ne on alppimaassa ihan itse luotu. Itävallan syntyperäinen väestö on uskomattoman rasistista ja konservatiivista, eikä henkisessä ilmapiirissä tunnu liikkuneen mikään noin 65 vuoteen. Tällainen tuntuma minulla maasta oli, kun siellä muutama vuosi sitten asuin.
  • 10 / 14
  • vaeltaja2006
  • 30.9.2008 20:05
Vaikka olen seuraillut aktiivisesti Itävallan asioita, en ole törmännyt sellaisiin uutisiin, joissa maahanmuuttajat olisivat vainonneet homoja. Mutta siellä seurataan tietenkin tarkkaan Saksan tapahtumia, ja Saksassa näitä yhteenottoja on tämän tästä.

Baarissa joku kyseli, mistä tunnistaa ääriliikkeet? Äärioikeistolaiset. ääriuskonnolliset tai äärivasemmistolaiset? Minun mielestäni heidät tunnistaa siitä, että he pitävät omia joukkojaan hyvinä ja omaa elämäntapaansa oikeana ja sitten on joitakin ihmisryhmiä, jotka ovat pahoja tai huonoja, ja näitä huonoja vastaan taistellaan joko nyrkein, sanoin tai lainsäädännöllä.
Ennen Itävallan vaaleja ylempänä olevassa uutisessa kerrottiin, että oikeistolaisen voittajapuolueen puheenjohtaja Strache viehättää monia homoja ja sen vuoksi hän saa runsaasti myös homojen ääniä (viesti no 5).

Vaalivalvojaisten yhteydessä otettiin kuva Strachen voittojuhlista. Kuvassa Strachen kainalossa on yksi innokas kannattaja, joka seksuaalisviritteisesti työntää kieltään Strachen suuntaan. Strache on uhannut kuvaajaa ja kuvan julkaissutta lehteä oikeudenkäynnillä. Kuvalla on tarkoitus mustamaalata häntä, Strache sanoo. Lehden toimittajat puolustautuvat kertomalla, että Strachesta on monenlaisia kuvia, mm. maastoasussa kuin suoraan sotilaskoulutusleiriltä tai baarista natsien ympäröimänä. Hänen puolueensa on vaatimassa, että natsien symbolit on vapautettava pannasta (vrt. Huopalahden hakaristilippu parvekkeella), ja hän itse on ollut järjestämässä entisten SS-upseerien tapaamista.

Tällaiset miehet viehättävät joitakin homoja.

Kuva
http://www.hirszerzo.hu/cikk.botranyos_kep_a_szelsojobbos_osztrak_politikusrol_-_meleg_vagy_sem_keppel.81775.html
Tästäkin huomaamme, etteivät homot ole mitenkään homogeenisia. ;-)
Iltasanomat kertoo uutisessaan, että itävaltalainen oikeistopoliitikko Jörg Haider on kuollut auto-onnettomuudessa tänä aamuna. Hän johti Itävallan tulevaisuuden liitto -puoluetta.

Onnettomuudella on mielestäni vaikutusta Itävallaan politiikkaan. Onhan hän ollut jälleen viime aikoina näkyvästi esillä. Aika näyttää, tuoko hänen kuolemansa lisää kannattajia puolueelle vai onko puolueen kannatus ollut vain enimmiltään hänen henkilöönsä kytkeytynyttä.
  • 14 / 14
  • vaeltaja2006
  • 11.10.2008 8:42
Itävallan tärkein homojärjestö HOSI Wien oli mukana pakko-outtaamassa Jörg Haideria 2000-luvun alussa. Syy oli puhtaasti poliitttinen. Nyt olisi kiinnostava tietää, mitä hyötyä arveluttavasta toimenpiteestä oli. Kun Haider oli valtion johdossa vuonna 2000, hän tuskin toimi aktiivisesti homoja vastaan. Mutta passiivinen hän varmasti oli homokysymyksissä. Oikeuttaako poliittinen vaikeneminen pakko-outtaamiseen?


Hosiwienin sivuilta löytyy asiasta vanha selvitys, mutta en ole sitä koskaan halunnut lukea. Tänään ehkä voin jo katsoa, millaisia kortteja HOSI Wien ja muut outtaajat vetivät ja kenen hihasta ja kenen etuja yritettiin ajaa. (Panen sen osoitteen tähän, jotta itsekin sen löydän myöhemmin)
http://www.hosiwien.at/haiderouting/

Haiderilla oli vaimo ja kaksi aikuista lasta. Viikonlopuksi oli tulossa iso perhejuhla. Hänen äitinsä on 90-vuotias.

Pakko-outtaamiset ja juorukalenterit ovat eri asia kuin se, että esim. taiteiljoiden elämänkerroissa tarkoituksellisesti jätetään kertomatta ihmisten persoonan olennainen osa ja se tuodaan julki. Siinähän on kysymys historian vääristelystä.