Poliisi mursi priden vastustajien aikeet Kiovassa, pride-kulkue eteni kaupungin keskustassa

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 1

Viime vuonna, 2017, Kiovan Prideen osallistui 2 500 osanottajaa, nyt vuonna 2018 noin 5 000. Tuhannet poliisit olivat varmistamassa turvallisuutta.Kulkue kiersi runsaan tunnin keskustan katuja. Marssin päätteeksi osanottajat ohjattiin turvallisuussyistä metroon.

Turvajärjestelyt olivat samanlaiset kuin vielä 10 vuotta sitten mm. Latviassa tai Unkarissa. Pääsy pride-tapahtumaan oli tiukasti valvottua, ja vain muutama vastamielenosoittaja reitin varrella yritti häiritä marssia. Poliisi korjasi nopeasti häiriköt talteen. Jo aamuvarhaisella sadat vastamielenosoittajat yrittivät asettua pride-reitille esteeksi ja he käyttivät poliisia vastaan väkivaltaa ja kyynelkaasua, muttta poliisi korjasi aggressiivisimmat vastustajat säilöön. Viiden poliisin kerrotaan loukkantuneen. Kaikkiaan poliiseja kerrotaan olleen tuhansia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joinakin vuosina Kiovan Pride ei ole onnistunut yhtä hyvin kuin nyt. Äärioikeiston uhkailujen vuoksi kaupunginhallitus käytännössä kielsi pride-marssit vuosina 2012 ja 2014. Vuodesta 2016 lähtien yhteistyö kaupungin hallinnon, poliisin ja pridejärjestäjien kanssa on sujunut hyvin.

Perinteisesti saksalaiset ja erityisesti müncheniläiset ovat vuosittain tukeneet Kiovan Prideä ja lähettäneet sinne retkikuntia. Nyt mukana oli mm. SPD-poliitikko Michael Roth, Kiovan Saksan suurlähettiläs ja vihreä europarlamentaarikko Rebecca Harms.Mukana oli myös useita kiovalaisia poliitikkoja.Useat suurlähetystöt olivat antaneet tukensa Kiovan Pridelle.

Priden vastustajat saivat tukea ortodoksiselta kirkolta, joka on vahvasti homo- ja transkielteinen. Kirkkoon kuuluu noin puolet Ukrainan asukkaista. Muutama viikko sitten Kiovassa järjstettiin 7 000 ihmisen mielenosoitus hlbtiq-oikeuksia vastaan. Järjestäjänä oli ortodoksinen kirkko, mutta tukea saatiin myös katoliselta kirkolta, evankelikaaleilta ja vapaakirkoilta.

Koko pride-paraati on katsottavissa Youtubessa Radio Svobodan ja Radio Free Europen striimauksena.
 

Koko paraati Youtube-striimauksena

1 kommenttia

Loistava juttu :)
Vielä kun Valko-Venäjä ja Moldovakin saataisiin irti terroristi-Putinin kuristusotteesta.