Suurin osa yhdysvaltalaisista vastustaa yrittäjien oikeutta evätä palvelu uskonnollisin perustein hlbti-vähemmistöön kuuluvilta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Suurin osa Yhdysvalloissa elävistä katsoo, että yrityksillä ei pidä olla oikeutta evätä palvelua seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvilta uskonnollisin perustein.

Reuters/Ipsos toteuttivat mielipidekyselyn heti sen jälkeen, kun USA:n korkein oikeus oli ilmoitanut päätöksensä hääkakkukiistassa. Yhdysvalloissa korkein oikeus päätti kesäkuun alussa, että coloradolaisella leipurilla oli oikeus kieltäytyä tekemästä hääkakkua samaa sukupuolta olevalle parille. Leipuri oli kieltäytynyt tekemästä miesparille hääkakkua, perustellen asiaa maailmankatsomuksellaan.

Yhden arkiviikon aikana 772 yhdysvalloissa elävältä aikuiselta kysyttiin kantaa siihen, pitääkö yrityksen omistajilla olla uskonnolliseen maailmaankatsomukseensa vedoten oikeus evätä palvelu asiakkaan seksuaaliseen suuntautuneisuuden vuoksi.

Vastaajista 72 prosenttia katsoi, että oikeutta kieltäytymiseen ei pidä olla. Vastaajista 14 prosenttia katsoi, että tällainen oikeus tulee olla ja yhdeksän prosenttia katsoi, että joissain olosuhteissa pitäisi olla. Kuusi prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa. Tutkimuksen luottamusväli on neljä prosenttiyksikköä.

Samalla kysyttiin myös sitä, pitääkö yrityksellä ylipäänsä olla oikeus uskonnollisin syin kieltäytyä palvelemasta johonkin ryhmään kuuluvaa asiakasta. Vastaajista 57 prosentin mielestä ei, 19 prosentin mielestä kyllä ja 24 prosentin mielestä joissain olosuhteissa kyllä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samassa selvityksessa Reuters/Ipsos totesi, että samaa sukupuolta olevien avioliittoja tukevien yhdysvaltalaisten osuus on noussut vuoden 2013 tutkimuksen 42 prosentista 53 prosenttiin. Toukokuussa julkaistun selvityksen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja tukee 67 prosenttia yhdysvaltalaisista ja vastustaa 31 prosenttia. Asenteissa taitekohta osuu noin vuoteen 2011: tuolloin tukijoiden määrä ohitti vastustajien määrän.

GayStarNews kertoo Tennesseeläisestä kauppiaasta, joka laittoi korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen liikkeensä ikkunaan kyltin "No gays allowed" (suom. ei sallittu homoille). Kauppias Jeff Amyx samalla otti myyntiin samalla tekstillä varustettuja auton puskuritarroja ja lippalakkeja. Vastaava kyltti oli ikkunassa jo vuonna 2015, mutta tuolloin hän poisti kyltin syntyneen vastareaktion vuoksi, ja korvasi sen kyltillä, jossa kerrottiin oikeudesta evätä palvelu kaikilta, jotka haluavat loukata sananvapautta ja uskonnonvapautta. Baptistitaustaisen Amyxin kaupassa on myös esillä kyltti, jossa kehotetaan valitsemaan joko Jumala tai homot. 

GayStarNews muistuttaa myös, että korkeimman oikeuden päätös on lopulta hyvin kapea-alainen, eikä se koske laajempaa oikeutta erotella asiakkaita.

Jo aiemmin on kerrottu siitä, että suurin osa yhdysvaltalaisista haluaisi koko liittovaltiossa voimassa olevan syrjintäsuojalainsäädännön. Tällaista lainsäädäntöä vastustavat perustelevat kantaansa usein käsityksellä, että se rajoittaisi sananvapautta ja uskonnonvapautta. Yhdysvalloissa syrjintäsuojalainsäädäntö on osavaltiokohtaista, eikä sellaista ole 28 osavaltiossa, ja niissä osavaltioissa yritykselle ei koidu seuraamuksia, jos yritys irtisanoo ihmisen työpaikastaan tai tälle kieltäydytään vuokraamasta asuntoa seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella.

Suomessa ja muissakin EU-maissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuulumisen perusteella tapahtuva syrjintä on kielletty lainsäädännössä. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!